Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

2013’ten bu yana geçici listedeydi |

Sardes ve Bin Tepeler UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde

2013’ten bu yana geçici listedeydi |

Manisa’daki Lidya mirası, UNESCO tarafından kalıcı olarak koruma altına alındı. Sardes Antik Kenti ve Bin Tepeler Tümülüsleri, 2013 yılından bu yana geçici listede bulunuyordu.

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin tarihi zenginlikleri arasında yer alan Sardes Antik Kenti ve kuzeyindeki Bin Tepeler Lidya Tümülüsleri, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne alındı. Paris’te düzenlenen 47. Dünya Miras Komitesi toplantısında alınan karar, oybirliğiyle kabul edildi.

2013 yılından bu yana geçici listede bulunan Sardes ve Bin Tepeler, özellikle Lidya medeniyetinin siyasi, ekonomik ve dini yapısına dair sunduğu verilerle öne çıkıyordu. UNESCO Komitesi, bu alanların “evrensel öneme sahip kültürel miras” niteliği taşıdığına dikkat çekti.

ANTİK LİDYA’NIN KALBİ: SARDES

Bozdağlar’ın eteklerinde, Gediz Ovası kenarında yer alan Sardes, MÖ 7. ve 6. yüzyıllarda Lidya Krallığı’nın başkentiydi. Tarihte ilk madeni paranın basıldığı yer olarak kabul edilen kent, antik dünyanın en önemli ticaret ve diplomasi merkezlerinden biri haline gelmişti.

Akropolis’in savunma gücü ve 20 metre kalınlıktaki surları ile dikkat çeken Sardes, Roma döneminde de etkisini korudu. Kentin en büyük yapılarından biri olan Sardes Sinagogu, Geç Antik Çağ’da inşa edilmiş ve dönemin en büyük sinagoglarından biri olarak kabul ediliyor. Ayrıca kent, İncil’de bahsedilen “Asya’daki Yedi Kilise” arasında yer alıyor.

BİN TEPELER: KRALLARIN MEZARLIĞI

Sardes’in kuzeyinde uzanan Bin Tepeler, Lidya krallarına ve aristokrasisine ait 100’ün üzerinde tümülüsü barındırıyor. Bu devasa mezarlık alanı, dünyanın en büyük kraliyet nekropollerinden biri olarak kabul ediliyor.

Öne çıkan mezarlardan biri, Lidya Kralı Alyattes’e ait tümülüs. Herodotos’un da söz ettiği bu mezar, 355 metre çapı ve 63 metre yüksekliğiyle antik dünyanın en büyük anıtsal mezarları arasında. Karnıyarık Tepe adlı diğer bir dev tümülüs ise iç yapısı, taş ustalarının işaretleri ve iş bölümü açısından arkeolojik açıdan büyük önem taşıyor.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde şu anda bin 223 eser bulunmaktadır. Bu eserler, kültürel, doğal ve karma (hem kültürel hem de doğal) miraslar olmak üzere üç kategoriye ayrılmıştır. Bin 223 mirasın 952’si kültürel, 231’i doğal ve 40’ı karma özellikte.

Benzer Haberler