Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

26 yıl sonra ilk kez ses ve görüntü |

7 dakikalık videoda Öcalan'ın yanında yer alanlar kim?

26 yıl sonra ilk kez ses ve görüntü |

Öcalan’dan 26 yıl sonra ilk kez ses ve görüntülü mesaj geldi. 7 dakikalık görüntüde Öcalan dahil 7 kişi yer alıyor. Peki üzerinde bir bardak su ve beyaz bir kağıt bulunan beyaz örtülü masanın etrafında Öcalan’la birlikte yer alan diğer 6 kişi kim?

HABER MERKEZİ – Bugün Abdullah Öcalan’dan sürece ivme kazandıracak tarihi bir görüntülü çağrı geldi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan Öcalan, silah bırakma töreni öncesi yayınlanan video mesajda 27 Şubat 2025 tarihli Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’na bağlılığını yineledi ve PKK’nin 12. Fesih Kongresi’ni “tarihi bir karşılık” olarak değerlendirdi. Mektubunda, hareketin geldiği noktayı “tarihsel bir dönüşüm” olarak tanımlayan Öcalan, demokratik siyasetin esas alınması gerektiğini vurguladı.

26 YIL SONRA İLK KEZ SES VE GÖRÜNTÜ

Öcalan, 15 Şubat 1999’da uluslararası komployla Kenya’nın başkenti Nairobi’de alınarak Türkiye’ye götürülmesi sonrası Marmara Denizi’ndeki İmralı Adası’nda bulunan F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne yerleştirildi.

Öcalan’ın sesi ve görüntüsü bu tarihten 26 yıl sonra ilk kez kamuoyuyla buluştu.

BEYAZ ÖRTÜLÜ MASA VE BİR BARDAK SU

Öcalan’ın “Siyaset boşluk tanımaz. Bu boşluk demokratik siyasetle ve bütüncül hukukla doldurulmalıdır” çağrısının yer aldığı video, 7 dakika sürüyor. 7 dakikalık videoda Öcalan’la birlikte 7 kişi görülüyor.

Öcalan’ın oturur vaziyette çağrı yaparken, odada düzenlenen masanın üzerinde beyaz örtü, masanın üzerinde de bir bardak su ve çağrının yer aldığı beyaz kağıt görülüyor.

GÖRÜNTÜDEKİLER KİM?

Öcalan ile Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’ın bulunduğu İmralı Cezaevi’nde Kurban Bayramı dolayısıyla yapılan görüşmede (8 Haziran), üç PKK davası tutuklusunun daha cezaevine sevk edildiği ortaya çıkmıştı. Bu PKK davası tutuklularının ise Zeki Bayhan, Mahmut Yamalak ve Ergin Atabey olduğu açıklanmıştı.

Yıldırım, Konar ve Aktaş ise 2015 yılında bu yana  İmralı’da tutuluyor.

Görüntülü mesajda Öcalan’ın solunda Hamili Yıldırım, sağında ise Veysi Aktaş var. Öcalan, Yıldırım ve Aktaş oturur vaziyette.

Ayakta duranlar ise soldan Ergin Atabey, Mahmut Yamalak, Zeki Bayhan ve Ömer Hayri Konar. Atabey, Yamalak ve Bayhan, İmralı’ya bu yıl sevk edildi.

HAMİLİ YILDIRIM
Hamili Yıldırım, Sakine Cansız’la birlikte

⁠Hamili Yıldırım, ilk kez 1978’de Elazığ’da tutuklandı ama daha sonra tahliye oldu. Yıldırım 1980’de tekrar tutuklandı ve uzun süre işkenceleriyle gündeme gelen Diyarbakır Cezaevi’nde kaldı. 1992’de tahliye olunca Suriye’ye gitti. 1997’de PKK yöneticilerinden biri olarak Dersim’e gitti. 2002’de KADEK’in Rusya sorumluluğuna getirildi.

2005’te PKK’nin Hatay ve Akdeniz Bölge sorumlusu olarak Türkiye’ye geçerken 15 kişiyle yakalandı. Ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

VEYSİ AKTAŞ

Diyarbakır nüfusuna kayıtlı olan Veysi Aktaş 31 yıldır cezaevinde. Aktaş, “devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak’ suçlamasıyla müebbet hapse mahkum edildi.

2015’te Öcalan’ın yanına götürülen Aktaş, 30 yıllık cezasını 28 Nisan 2024’te bitirmesine rağmen, tahliyesi İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) kararıyla ertelendi.

ÖMER HAYRİ KONAR

Elazığ doğumlu Ömer Hayri Konar, 23 yıldır cezaevinde. Konar da “devletin egemenliği altındaki toprakların bir kısmını devlet idaresinden ayırmak” suçlamasıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum edildi.

2000-2002 yıllarında Suriye ve Lübnan başta olmak üzere Orta Doğu ülkelerinde çeşitli çalışmalar yürüttü. Konar, Suriye’de yakalanarak Türkiye ‘ye teslim edilmişti.

MAHMUT YAMALAK

Mahmut Yamalak, 1969 yılında Ağrı doğumlu. 1994’te PKK davasından müebbet hapis cezası alan Yamalak, Gebze, Bayrampaşa, Ümraniye, Tekirdağ, Kandıra ve Bolu F Tipi cezaevlerinde kaldı.

Cezaevinde edebi çalışmalarıyla bilinen Yamalak, Koma Agirê Jiyan’ın “Adar e” adlı türküsünün söz ve bestesini yaptı.

Cezaevinde kaleme aldığı şiir ve öyküleri dergilerde yayınlandı. “Mermer Kanatlı Kuşlar” ve “Tarîderya” adlı iki romanı bulunuyor.

ERGİN ATABEY

1973 doğumlu Ergin Atabey, Mavi Çarşı Davası olarak bilinen davada tutuklandı ve müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Atabey de Yamalak gibi birçok cezaevinde bulundu. En son Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutuluyordu.

27 yıldır tutuklu olan Atabey cezaevinde bulunduğu sürece bir çok hak ihlaline karşı direnişlerde yer aldı. Cezaevlerinde gündeme gelen tek tip kıyafet ve anadilde savunma başta olmak üzere birçok açlık grevi eyleminde yer aldı.

Atabey’in birçok yazısı Demokratik Modernite olmak üzere birçok dergi ve gazetede yayımlandı. Ayrıca, “Hakikat Rejimi”, “Bihara Bêdawî” ve “Devlet Dışı Toplum” ve “Demokratik Konfederalizm” olmak üzere yayınlanmış 4 kitabı bulunuyor.

Zeki Bayhan
ZEKİ BAYHAN

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde doğan Zeki Bayhan, iktisat eğitimi aldı. 1998’de PKK üyesi olmak suçundan tutuklanan ve müebbet hapis cezası alan Bayhan, 27 yıldır cezaevinde bulunuyor. Bayhan, Kandıra Cezaevi’nden İmralı’ya sevk edildi.

Bayhan’ın bugüne kadar “Sıfıra Yükselmek”, “Demokratik Ekolojik Cinsiyet Özgürlükçü Paradigma”, “21. Yüzyıl İdeolojisi Demokratik Sosyalizm”, “Soykırımcı Ulus Devlet Paradigmasından Çıkış Demokratik Sosyalizm”, “Neden Yeni Bir Sosyal Bilim Paradigması” (2 cilt) adlı kitapları bulunuyor.

Öcalan’dan süreci ilerletme ve silah bırakma çağrısı: “Silahın değil, siyasetin ve toplumsal barışın gücüne inanıyorum”

Benzer Haberler