Çevre örgütü Greenpeace, Berlin’de Alman Federal Meclisi önünde derin deniz madenciliğine karşı protesto eylemi gerçekleştirdi.
HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşu olan Uluslararası Deniz Yatağı Otoritesi’nin (ISA) Jamaika’daki toplantıları öncesinde Greenpeace, Almanya’nın başkenti Berlin’deki Alman Federal Meclisi (Bundestag) önünde dikkat çekici bir protesto eylemi düzenledi.
15 Greenpeace aktivisti, 10 metre uzunluğundaki şişme bir ahtapotla birlikte derin denizlerin korunması için eylem yaptı.
Eylemciler, ellerindeki pankartlarla Alman hükümetine çağrıda bulunarak, “Moratoryum ilan edin, derin deniz madenciliğini durdurun” ve “Derin denizleri koruyun” yazılı pankartlar açtı.
GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN ÇEVRESEL YIKIMLAR
Grup adına açıklama yapan Anna Saito, “Alman hükümetinin, deniz tabanı madenciliğinin başlamasını durdurma yönünde açık bir taahhütte bulunması gerekiyor. Geri dönüşü olmayan çevresel yıkımları engellemek için küresel bir moratoryum şart” dedi.
Saito, deniz tabanı madenciliğinin hassas yaşam alanlarını tehdit ettiğini, biyo-çeşitliliğe zarar verdiğini ve iklim krizini şiddetlendirdiğini vurguladı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın ISA’yı baskı altına alarak sistemi aşmaya çalıştığına dikkat çeken Saito, “Derin deniz madenciliği için kurumlara baskı yapılmasına izin verilmemeli. Okyanusların korunması için güçlü bir ISA’ya ve uluslararası işbirliğine ihtiyacımız var” ifadesini kullandı.
×
ALMANYA’NIN DERİN DENİZ MADENCİLİĞİ
Almanya’nın Kuzey Pasifik Okyanusu’nda, Hawaii ile Meksika arasında yer alan geniş bir denizaltı alanı olan Clarion-Clipperton Bölgesi’nde, 75 bin kilometrekarelik manganez bakımından zengin bir alanda keşif lisansları bulunuyor. Bu alan neredeyse Mayorka Adası büyüklüğüne denk geliyor.
Bugün başlayan ve 26 Temmuz’a kadar sürecek ISA toplantılarında, 170 üye devlet, uluslararası sularda derin deniz madenciliği kurallarını müzakere edecek.
Almanya’dan bu yıl toplantılara Çevre, İklimi Koruma, Doğayı Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanı Carsten Schneider katılıyor.