Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

İklim krizi Avrupa’yı kavuruyor I

Sıcaklığa bağlı ölümler üç kart arttı

İklim krizi Avrupa’yı kavuruyor I

Yeni araştırmalar, Avrupa genelinde son sıcak hava dalgalarında yaşanan 2300 ölümün çoğunun doğrudan iklim değişikliğine bağlı olduğunu gösteriyor. Bilim insanları, eylemsizlik sürerse ölümlerin katlanarak artabileceği uyarısında bulunuyor.

HABER MERKEZİ-  Avrupa’da haziran sonu ve temmuz başında yaşanan sıcak hava dalgası, kıtanın birçok büyük şehrinde binlerce kişinin hayatını tehlikeye attı.

Imperial College London ve London School of Hygiene & Tropical Medicine öncülüğünde yayımlanan hızlı ilişkilendirme analizine göre, iklim değişikliği bu dönemde meydana gelen ölümlerin üçte ikisinden sorumlu.

23 Haziran–2 Temmuz tarihleri arasında Paris, Londra, Milan, Roma, Madrid ve Atina dahil olmak üzere 12 şehirde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 1 ila 4 derece üzerine çıktı. Bu şehirlerde sıcaklık kaynaklı 2.300 ölüm raporlandı. Araştırmaya göre bu ölümlerin yaklaşık 1.500’ü doğrudan küresel ısınmayla bağlantılı.

En çok etkilenenler yaşlılar oldu. İklim değişikliğine bağlı ölümlerin yüzde 88’i 65 yaş ve üzerindeki bireyler arasında görüldü. Ancak 20–64 yaş arasında da en az 183 kişinin sıcaklık nedeniyle yaşamını yitirdiği tespit edildi.

Milan, söz konusu dönemde iklim kaynaklı ölümlerin en fazla görüldüğü şehir olurken, onu Barselona, Paris ve Londra izledi

FOSİL YAKITLAR NE ZAMAN TERK EDİLECEK?

Araştırmacılar, bu ölümlerin gelecekte daha da artmaması için fosil yakıtların hızla terk edilmesi, yenilenebilir enerjiye geçilmesi ve iklim krizine dayanıklı şehirlerin inşa edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Grantham Enstitüsü iklim bilimcisi Dr. Friederike Otto, “Avrupa’daki sıcak hava dalgalarının daha ölümcül hale gelmesini önlemenin tek yolu, petrol, kömür ve gazı acilen terk etmek,” diyerek, özellikle yoksul ve kırılgan grupların korunması gerektiğini ekliyor.

HAZİRAN 2025 KAYITLARDAKİ EN SICAK HAZİRAN OLDU

Haziran 2025, Batı Avrupa’da kayıtlardaki en sıcak haziran ayı oldu. Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre geçen ayın ortalama küresel sıcaklığı 16,46 derece olarak ölçüldü. Bu, sanayi öncesi dönemin ortalamasının 1,3 derece üzerinde.

Bilim insanları, bu sıcaklıkların mevsim dışı yaşanmasının da ayrıca kaygı verici olduğunu belirtiyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), haziran ayındaki sıcaklık artışlarının genellikle temmuz-ağustos gibi yılın en sıcak dönemlerinde yaşandığını ancak artık bu kalıpların kırıldığını bildiriyor.

Benzer Haberler