Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Save the Children raporu |

Her 5 gençten 1’i dijital istismar mağduru

Save the Children raporu |

Save the Children’ın yeni raporuna göre, İspanya’da her 5 gençten 1’i, reşit olmadığı dönemde kendi görüntüsünü taklit eden yapay zeka ile üretilmiş sahte çıplak görsellerin internette dolaştığını söylüyor.

HABER MERKEZİ – Uluslararası yardım kuruluşu Save the Children ve Avrupa Dijital Dönüşüm Ortaklığı tarafından yürütülen araştırma, deepfake (derin sahtecilik) teknolojisinin çocuklar ve ergenler üzerindeki tehlikeli etkilerine dikkat çekti.

Mart-nisan aylarında, 18-21 yaş aralığındaki binden fazla gençle yapılan anket sonucunda hazırlanan rapor, İspanya’da çocukların çevrimiçi cinsel şiddete ne denli maruz kaldığını ortaya koyuyor.

DEEPFAKE MAĞDURLARININ ÇOĞU GENÇ KADINLAR

Araştırmaya katılan gençlerin önemli bir bölümü, sosyal medya, video oyunları ve yayın platformlarında cinsel amaçlarla yetişkinlerle iletişim kurmak zorunda bırakıldığını belirtti. Özellikle kız çocuklarının bu riskle daha sık karşı karşıya geldiği kaydedildi.

TEHDİT, BASKI, ŞANTAJ: GÖRÜNMEYEN TEHLİKE YAYILIYOR

Katılımcıların bir kısmı, mahrem içerik göndermeleri için baskıya maruz kaldığını ya da bu tür görüntülerle tehdit edildiklerini ifade etti. Save the Children yetkilisi Catalina Perazzo, “Bu rakamlar buzdağının sadece görünen kısmı. Bildirilmeyen ve tespit edilemeyen çok daha fazla vaka var,” dedi.

12 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU DEEPFAKE TEHDİDİYLE KARŞILAŞTI

Rapor, Alicante kentinde yaşanan bir olaya da yer verdi. 12 yaşındaki bir kız çocuğu, gönderilen bir cinsel içerikli videoyu paylaşmadığı takdirde yapay zekayla üretilmiş çıplak görüntülerinin yayımlanacağı tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Çocuk daha önce hiç mahrem içerik paylaşmamıştı.

RİSKLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Araştırma, gençlerin neredeyse yarısının mahrem görüntü paylaşımını riskli bulmadığını gösteriyor. Birçok genç, bu tür içerikleri ilgi ya da kabul görmek için gönderdiğini belirtiyor.

Perazzo, bu davranışlar gönüllü bile olsa tehlikenin büyük olduğunu vurguluyor: “Bir kez paylaşıldıktan sonra içeriğin yayılmasını durdurmak neredeyse imkânsız.”

SAVE THE CHİLDREN: “YASA VE EĞİTİM ŞART”

Raporda, çocukların çevrimiçi cinsel istismardan korunabilmesi için daha sıkı yasaların ve kapsamlı dijital okuryazarlık eğitimlerinin gerekliliği vurgulandı. Kuruluş, başta sosyal medya platformları olmak üzere dijital alanlarda çocukların güvenliğinin sağlanması için acil adımlar atılması çağrısında bulundu.

Benzer Haberler