Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

AB ile İsrail arasında Gazze anlaşması I 

İnsani yardım için yeni geçiş noktaları açılacak

AB ile İsrail arasında Gazze anlaşması I 

AB, Gazze’ye daha fazla insani yardım girmesi için İsrail’le anlaşmaya vardığını duyurdu. Anlaşma, yeni geçiş kapıları, daha fazla yardım kamyonu, yakıt sevkiyatı ve insani personelin korunmasını kapsıyor.

HABER MERKEZİ- Avrupa Birliği (AB) ile İsrail arasında, Gazze’ye insani yardımın ulaştırılmasını kolaylaştıracak yeni bir anlaşma sağlandı. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, perşembe günü yaptığı açıklamada, “önümüzdeki günlerde” yürürlüğe girecek olan anlaşma kapsamında yeni geçiş noktalarının açılacağını ve Gazze’ye giren yardım kamyonlarının sayısının artırılacağını duyurdu.

Kallas, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bu anlaşma, daha fazla geçiş noktasının açılacağı ve Gazze’ye daha fazla yardım ve gıda kamyonunun ulaşacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı. Avrupa Birliği, İsrail’in bu anlaşmanın tüm hükümlerini eksiksiz uygulamasını bekliyor.

YENİ GEÇİŞ KAPILARI AÇILIYOR

AFP’nin geçtiği anlaşmaya göre, hem kuzey hem de güneyde yeni geçiş kapılarının açılması, günlük yardım kamyonu sayısında “önemli artış” sağlanması, yakıt sevkiyatının yeniden başlatılması ve insani yardım çalışanlarının güvenliğinin garanti altına alınması planlanıyor.

Ayrıca, Ürdün ve Mısır üzerinden gelen yardımların ulaştırılmasında kullanılan yolların yeniden açılması ve Gazze genelinde kamu fırınları ve aşevleri aracılığıyla gıda dağıtımı yapılması da anlaşma kapsamında yer alıyor.

AB Komisyonu’nun geçtiğimiz haziran sonunda yayımladığı bir rapor, İsrail’in AB ile yaptığı Ortaklık Anlaşması’nın insan haklarına saygıyı düzenleyen 2. maddesini ihlal ettiğini tespit etmişti. Bu nedenle bazı AB ülkeleri – başta İspanya olmak üzere – İsrail’le yapılan anlaşmanın askıya alınmasını talep etmişti. Ancak diğer bazı ülkeler bu talebe karşı çıkıyor.

AB dışişleri bakanları, salı günü Brüksel’de bir araya gelecek. Öncesinde, İsrail’in de dahil olduğu “güney komşuluk ülkeleri” ile bir toplantı daha yapılması planlanıyor.

AB’nin İsrail’e yönelik daha sert yaptırımlar almasını isteyen ülkelerle, Tel Aviv yönetimiyle ilişkileri korumayı tercih eden ülkeler arasındaki gerilim sürerken, insani yardım anlaşmasının bu tartışmaları bir süre ertelemesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başlayarak ateşkesi sonlandırmıştı.

Bu sürede çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere en az 4 bin 240 Filistinli hayatını kaybetti, 12 bin 806 kişi de yaralandı.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlediği saldırılarda ise en az 16 bin 509’u çocuk 57 bin 680 Filistinli yaşamını yitirirken, 137 bin 409 kişi de yaralandı. Binlerce kişi de yıkılan yüzlerce binanın enkaz altında kaldı.

REHİNE SORUNU

Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırılarında İsrailli yetkililere göre, bin 200 İsrailli hayatını kaybederken, 5 bin 132 İsrailli de yaralandı.

İsrail ordusu, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi, Batı Şeria ve Güney Lübnan’da gerçekleşen saldırılar ve çatışmalarda 868 askerinin öldüğünü, yaklaşık 5 bin askerinin ise yaralandığını açıkladı.

7 Ekim saldırısında 251 kişi de rehin alındı. Çoğunluğu kadın, çocuk ve yabancı işçilerden oluşan 135 rehine, rehine takası anlaşmaları sonrası serbest bırakıldı. Hamas, esirlerden 5’ini ateşkes dışında serbest bırakırken, İsrail esirlerden 8’ini kurtardı.

İsrail’in saldırılarında hayatını kaybeden 44 rehinenin cansız bedeni de İsrail’e teslim edildi. Hamas’ın elinde 48 rehine kaldı, ancak bunlardan sadece 20’sinin hayatta olduğuna inanılıyor.

İsrail-Gazze Savaşı’nda 600 gün: Katliam, kıyım ve yıkım

Benzer Haberler