İzmir’de son bir ayda çıkan orman yangınlarında 26 bin 260 hektarlık alan zarar gördü. Prof. Dr. Doğan Yaşar, yangınların büyük ölçüde insan kaynaklı olduğunu, kuraklık ve denetimsizlikle birlikte bilançonun ağırlaştığını söyledi.
HABER MERKEZİ- TÜBA Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir’de bir ay boyunca meydana gelen orman yangınlarının bilançosu ve etkilerine ilişkin açıklama yaptı.
İzmir’de 1 ayda çıkan orman yangınlarında 26 bin 260 hektarlık alanın zarar gördüğünü açıklayan Yaşar, “İzmir’deki orman yangınlarında yanan alan rekoru kırıldı” dedi.
Yaşar, İzmir’de bu yıl orman yangınlarından zarar gören alan miktarının geçen yıla göre de katlandığını söyledi. “Geçen yıl toplam kayıp 6-7 bin hektar civarındaydı. Bu yıl ise yangın sezonu henüz bitmemiş olmasına rağmen 26 bin hektarı aştı. Bu, çok büyük bir fark” diyen Yaşar, İzmir’in tek başına Türkiye genelindeki yıllık yangın ortalamasını üç kat geçtiğini vurguladı. Türkiye’de yılda ortalama 9 bin hektar orman alanı yanıyor.
Yangınların büyük kısmının insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Yaşar, “Türkiye’de orman yangınlarının yüzde 90’ı insan kaynaklı, yüzde 4’ü ise kasıtlı” dedi.
Kurallara uyulmamasının felaketleri büyüttüğünü belirten Yaşar, “Örneğin kaynak yapılırken yangın tüpü bulundurmak zorunlu ama bu kurala uyulmuyor. Fabrika atıkları usulüne uygun şekilde bertaraf edilmiyor, yakılarak kurtulunmak isteniyor” diye konuştu.
Türkiye genelinde yıllara göre yanan alan miktarlarına ilişkin verileri paylaşan Yaşar, 2008 yılında 29 bin hektar, 2021’de ise 139 bin hektar ormanlık alanın yangınlarda yok olduğunu ifade etti. 2022 yılında 12 bin, 2023’te 15 bin ve geçen yıl ise 27 bin hektarlık alan kaybedildi.
Geçen yıl metrekare başına 0,4 litre yağış düştüğünü hatırlatan Yaşar, “Bu yıl ise hiç yağmadı. Toprak susuz kaldı. Toprakta nem kalmayınca sıcak havayla birlikte çıra etkisi yaptı” dedi.