Amnesty International’a göre, Suudi Arabistan’da yalnızca 2025 yılının ilk yarısında 180’den fazla kişi idam edildi. Özellikle yabancı uyruklu mahkumlara yönelik artan infazlar, uluslararası hukuk ve insan hakları normlarını ihlal ediyor.
HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan, son yıllarda idam cezalarının en yoğun şekilde uygulandığı ülkelerden biri haline geldi. Uluslararası insan hakları örgütü Amnesty International tarafından yayımlanan son rapora göre, yalnızca 2025 yılı içinde şimdiye dek 180 kişi idam edildi. Bu rakam, ülkenin son 30 yılı içindeki en yüksek oranlarına işaret ediyor.
ARD’nin haberine göre örgüt, daha önce verilen reform sözlerine rağmen, Suudi makamlarının idam cezasını hem yaygın hem de keyfi şekilde kullanmaya devam ettiğini belirtiyor. Özellikle uyuşturu suçlarıyla ilişkilendirilen infazlar dikkat çekiyor. Haziran 2025’te idam edilen 46 kişiden 37’si uyuşturucu suçlamalarından dolayı cezalandırıldı.
YABANCI UYRUKLULAR HEDEFTE
Amnesty’nin verilerine göre, 2014’ten bu yana yaklaşık 1.800 kişi idam edildi. Bu kişilerin üçte biri uyuşturucu bağlantılı suçlardan dolayı cezalandırılırken, bu grubun yaklaşık %75’ini yabancı uyruklular oluşturdu. İdam edilenler arasında Pakistan, Suriye, Ürdün, Yemen, Mısır ve Somali vatandaşları yer aldı.
Amnesty yetkilisi Kristine Beckerle, “Hiçbir zaman idamla cezalandırılmaması gereken suçlardan dolayı yabancı uyruklu kişiler hızla idam ediliyor. Bu, insan hakları açısından dehşet verici bir eğilimdir,” açıklamasında bulundu.
İdam cezaları sadece uyuşturucu suçlarıyla sınırlı değil. Bu yıl içinde, 2018’de tutuklanan ve kadın hakları ile yolsuzluk üzerine yazılar yazan gazeteci Turki al-Jassir de infaz edildi. İnsan hakları kuruluşu ALQST, Al-Jassir’in “terörizm” ve “ulusal güvenliği tehdit” suçlamalarıyla idam edildiğini bildirdi.
ULUSLARARASI TEPKİLER VE DÜNYA KUPASI’NIN GÖLGESİNDE İNFAZLAR
Amnesty, Suudi Arabistan’a yönelik uluslararası baskının artırılması gerektiğini savunuyor. Amnesty Almanya Genel Sekreteri Julia Duchrow, “İdamların, adil olmayan yargı süreçlerinden sonra acımasızca uygulanması, insan hayatına yönelik büyük bir saygısızlıktır,” diyerek uluslararası toplumun harekete geçmesi çağrısında bulundu.
Suudi Arabistan, 2034 FIFA Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, bir yandan da idam cezaları nedeniyle uluslararası kamuoyunun sert eleştirileriyle karşı karşıya. Riyad yönetimi, yatırım ve turizm odaklı açılım politikaları yürütse de, insan hakları alanındaki bu uygulamaları ciddi meşruiyet krizlerine yol açıyor.