Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Almanya’da PKK yasağına karşı dava |

Avukatlar: Yasağın kaldırılma zamanı geldi

Almanya’da PKK yasağına karşı dava |

Almanya’da yürürlükte olan PKK yasağına karşı İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. PKK’nin silahlı mücadeleyi sonlandırmasının ardından açılan davaya ilişkin konuşan KNK Sözcüsü Nilüfer Koç, “Berlin hükümeti barış sürecini desteklemeli” dedi.

HABER MERKEZİ – PKK’nin silah bırakma ve fesih kararından sonra Almanya’da 1993’ten beri süren PKK yasağının kaldırılması için avukatların girişimleri sürüyor.

ANF’nin haberine göre Berlin’deki Bundespresskonferenz salonunda MAF-DAD ve Civaka Azad’ın düzenlediği ortak basın toplantısında PKK yasağının mahkemeye taşındığı duyuruldu.

MAF-DAD Yönetim Kurulu Başkanı avukat Heike Geisweid’ın moderatörlüğünü yaptığı basın konferansında, PKK yasağının kaldırılması için 2022’de başvuran avukat Lukas Theune, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) Sözcüsü Nilüfer Koç ve Die Linke (Sol Parti) Milletvekili Ferat Koçak konuşmacı olarak yer aldı.

GEİSWEİD: PKK İDARE MAHKEMESİNDE DAVA AÇTI

Alman hükümetinin yürürlükte olan yasak kararına karşı yaptıkları başvuruya dair bilgi veren Avukat Heike Geisweid, PKK’nin 5-7 Mayıs tarihlerindeki kongresi ile kendisini feshetme kararı aldığını hatırlattı.

Geisweid, Alman hükümetinin Almanya’daki Kürt toplumu üzerinde geniş etkileri olan ve olası barış sürecini engelleyen “kriminalizasyon ve faaliyet yasağını” sürdürdüğünü belirtti. Daha önce yasağa karşı yaptıkları başvurunun reddedildiğini hatırlatan Geisweid, hükümetin bu kararı gerekçelendirirken “Almanya’nın dış politika çıkarlarının etkilenebileceği ve özellikle Türkiye ile ilişkilerin tehlikeye gireceği” gerekçesini öne sürdüğünü söyledi.

Geisweid, PKK’nin Federal Almanya Cumhuriyeti’ne karşı yetkili idare mahkemesinde dava açtığını açıkladı.

THEUNE: YASAĞIN KALDIRILMASININ ZAMANI GELDİ

PKK’nin kongrede aldığı fesih kararına dikkat çeken başvurucu Avukat Lukas Theune ise, “Barış sürecinin başarıya ulaşabilmesi için Kürt hareketinin ve azınlığın örgütlenmesine fırsat vermek üzere Almanya’daki yasağın kaldırılmasının zamanı gelmiştir” dedi.

PKK’nin açtığı davanın Berlin İdare Mahkemesi’nde devam ettiğini vurgulayan Theune, “(Almanya) Dışişleri Bakanlığı, Abdullah Öcalan’ın başlattığı süreci destekleyeceğini açıkladı. Bu nedenle Berlin hükümetinin acilen deklarasyonu desteklemelidir: buna Kürt halkını genel zan altında bırakan PKK faaliyet yasağının kaldırılması da dahildir” diyerek yetkilileri PKK yasağının kaldırılması için yapılan şikayeti kabul etmeye ve yasağı kaldırmaya çağırdı.

DIE LINKE: DOĞRU ADIM ATILMALI

Basın toplantısında söz alan Die Linke Milletvekili Ferat Koçak da “Sol Parti, her zaman yasağın kaldırılmasından yana olmuştur” dedi.

Koçak, “Kürdistan ve Türkiye’de barış için bir sinyal göndermek için doğru adım atılmalıdır” sözlerini dile getirdi.

KNK: BERLİN BARIŞ SÜRECİNİ DESTEKLEMELİ

KNK Sözcüsü Nilüfer Koç ise Alman hükümetinin Öcalan’ın çağrısını destekleyici açıklamada bulunduğunu hatırlatarak, “Ancak bu sözlerin eylemlerle takip edilmesini; sürecin desteklenmesini içeriyor” dedi.

“Kürt tarafı büyük riskler aldı ama sorumluluk bilinciyle yaklaşıyor” diyen Koç, “Erdoğan ve Bahçeli bile olumlu karşıladı. Ancak PKK yasağının Almanya’daki Kürtler olarak bizim için neden sürdürüldüğü anlayamıyoruz” ifadelerini kullandı.

דBerlin’i ateşe benzin dökmemeye ve barış sürecini desteklemeye çağırıyoruz. Buna barış için çalışan herkesin serbest bırakılması da dahildir. Berlin’den barışı teşvik etmesini ve engeller çıkarmamasını bekliyoruz.”

×

ALMANYA’DA PKK YASAĞI

Almanya’da dönemin İçişleri Bakanı Manfred Kanther, PKK’nin faaliyetlerine 22 Kasım 1993’te yasakladı. Daha sonra PKK ile ilişkili olmakla suçlanan çok sayıda kuruluş ve medyaya yönelik yasaklar takip etti.

PKK, 2002 yılından bu yana AB tarafından “terör örgütü” olarak görülmektedir. O tarihten bu yana yüzlerce Kürt aktivist ve siyasetçi PKK yasağını ihlal etmek ve Alman Ceza Kanunu’nun 129a ve 129b maddelerini ihlal etme suçlamalarıyla yargılandı ve kimileri uzun hapis cezalarına çarptırıldı.

Avukatlar yasağın kaldırılması için 11 Mayıs 2022’de Alman hükümetine başvuruda bulunmuştu. Hükümetin olumsuz yanıt vermesi üzerine mahkemeye başvuru yapıldı.

Benzer Haberler