Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Dara Antik Kenti’nde 1500 yıllık keşif |

Damla ve dalga figürlü mozaik

Dara Antik Kenti’nde 1500 yıllık keşif |

Mardin’in Artuklu ilçesinde yer alan Dara Antik Kenti’nde 1500 yıllık damla ve dalga figürlü mozaik gün yüzüne çıkarıldı. Kazı ekibi, mozaik alanının agora bölgesindeki dükkan ve konut tabanına ait olduğunu belirtti.

HABER MERKEZİ – Artuklu ilçesine bağlı Oğuz Mahallesi’nde bulunan Dara Antik Kenti’nde süren kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait 1500 yıllık mozaik keşfedildi. Damla ve dalga motifleriyle süslenen, yaklaşık 50 metrekarelik bu mozaik alanın, agora çevresinde yer alan konutlardan birine ait olduğu değerlendiriliyor.

1986 yılından bu yana sürdürülen kazılarda daha önce kilise, saray, agora, zindan ve su bendi gibi yapılar ile binlerce ok ucu, ziynet eşyası ve seramik eser gün yüzüne çıkarılmıştı.

‘1500 YILDIR EL DEĞMEMİŞ BİR MOZAİK’

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ayhan Gök, mozaiğin bozulmamış yapısına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

×Süsleme amaçlı, evin zemininde olduğunu değerlendiriyoruz. 1500 yıldır el değmemiş bir mozaiği tekrar gün yüzüne çıkardık. Mozaik yaklaşık 50 metrekare. Ziyaretçilere yeni bir cazibe noktası olacak. Kazılar ilerledikçe yeni keşifler bekliyoruz.

Gök, mozaiğin antik dönemde 2-3 kez restore edildiğine dair izler taşıdığını da ekledi.

‘DÜKKANLARIN TABANINDA MOZAİKLER VARDI’

Kazı sorumlusu Arkeolog Dr. Devrim Hasan Menteşe ise, agora bölgesinde 5 yıldır sürdürülen kazılarda mozaiklerin varlığına dair çok sayıda parçaya rastladıklarını, ancak ilk kez bu kadar bütün halde bir mozaik alanına ulaştıklarını ifade etti:

×Bu mozaik büyükçe bir odanın tabanını oluşturuyor. Dalga ve damla motiflerinin yanı sıra geometrik desenler dikkat çekiyor. Üzerinde I. Justinianus dönemine ait sikke bulundu. Yani 525-575 yılları arasında inşa edilmiş; yaklaşık 1500 yıllık bir geçmişi var.

Menteşe, antik kentin yalnızca askeri amaçla değil, aynı zamanda ticaret ve inanç merkezi olarak da kullanıldığını belirtti.

×Dara, Roma’nın Mezopotamya’daki en önemli ticaret ve inanç noktalarından biriymiş. Bulduğumuz dini yazıtlar, buranın hacıların uğrak yeri olduğunu gösteriyor.

Kazılar, Mardin Müzesi başkanlığında sürdürülüyor. Ekip, mozaiklerin tek parça halinde çıkarılarak sergilenmesini ve antik kentin ziyaretçilerine yeni bir cazibe merkezi kazandırmasını hedefliyor.