Fransa’da yoksulluk oranı artarak son 30 yılın zirvesine ulaştı. Resmî verilere göre bir yıl içinde 650 bin kişi daha yoksullaştı. Sosyal yardımların kesilmesi ve gelir eşitsizliğinin büyümesi, en kırılgan grupları sert şekilde etkiledi.
HABER MERKEZİ — Fransa’da yoksulluk oranı, 2023 yılında son otuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Resmi istatistik kurumu INSEE’ye göre bu artış, hem gelir eşitsizliklerindeki büyümeyi hem de en yoksul kesimlerin yaşam koşullarındaki sert düşüşü gözler önüne seriyor. Uzmanlar, durumun artık “olağanüstü” olmaktan çıktığını, fakat siyasi iradenin hâlâ yetersiz kaldığını savunuyor.
INSEE’nin Pazartesi günü yayımladığı yıllık çalışmaya göre, yoksulluk oranı 2022’ye kıyasla 0,9 puan artarak %15,4’e çıktı. Bu oran, kurumun 1996’da yoksulluk verilerini düzenli olarak kaydetmeye başlamasından bu yana en yüksek seviye olarak kayıtlara geçti. 2023 itibarıyla Fransa’da yaklaşık 9,8 milyon kişi, yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Bu da 1.288 Euro’nun altında aylık geliri olan bireyleri kapsıyor.
BİR YILDA 650.000 KİŞİ YOKSULLAŞTI
INSEE’ye göre sadece bir yıl içinde yaklaşık 650.000 kişi daha yoksulluğa sürüklendi. Kurumun Hane Halkı Yaşam Koşulları Dairesi Başkanı Michel Duée, AFP’ye verdiği demeçte, “Bu düzeye en son 1970’lerin başında yaklaşılmıştı. Son 30 yılda böyle bir artış görmedik” dedi.
Uzmanlara göre bu dramatik yükselişin nedenleri arasında 2022 yılında uygulanan geçici yardım paketlerinin 2023’te son bulması başı çekiyor. “Enflasyon yardımı” ve “okula dönüş ikramiyesi” gibi desteklerin kaldırılması, özellikle düşük gelirli kesimi sert şekilde etkiledi.
EN KIRILGAN KESİM TEK EBEVEYNLİ AİLELER VE İŞSİZLER
Yoksulluk özellikle bazı gruplar arasında keskin artışlar gösterdi. Tek ebeveynli ailelerde yoksulluk oranı 2,9 puan birden artarken, işsizlerde bu artış 0,8 puan olarak ölçüldü. Emeklilerde ise artış nispeten daha sınırlı kaldı (%11,1), bunun da emeklilik reformu kapsamında yapılan taban maaş artışları sayesinde olduğu belirtiliyor.
Sivil toplum kuruluşları, açıklanan rakamların şaşırtıcı olmadığını ancak alarm zillerinin daha güçlü çalması gerektiğini vurguluyor. Eski adıyla Abbé Pierre Vakfı olarak bilinen Yoksullara Konut Vakfı’nın Araştırma Direktörü Manuel Domergue, “Elektrik ve gaz kesintileri patlama yaptı, evlerinde ısınamayanların sayısı iki katına çıktı, tahliyeler tırmanışta. Bunlar buzdağının sadece görünen yüzü” dedi.
YAPISAL REFORMLAR ŞART!
37 yoksullukla mücadele derneğini bir araya getiren Collectif Alerte’in başkanı Delphine Rouilleault, hükümetin iyi niyet beyanlarıyla yetinmemesi gerektiğini belirtti. “Geçen hafta Başbakan François Bayrou ile görüştük. 10 yıl içinde yoksulluğu azaltma hedefinden söz etti. Ama bu hedef için hangi araçlar kullanılacak? Şu an kulislerde sosyal yardımların bu yıl artırılmayacağı konuşuluyor. Bu kabul edilemez.”
INSEE’nin çalışması, Fransa’nın denizaşırı topraklarında yaşayanları, evsizleri ve kurumsal yapılarda yaşayan bireyleri kapsamıyor. Bu nedenle gerçek yoksulluk oranının daha da yüksek olabileceği tahmin ediliyor. 2021 yılında yapılan daha geniş çaplı bir çalışmada, yoksul sayısı 11,2 milyon olarak ölçülmüştü.