Kayapınar Belediyesi’nin “Çocuklar Özgür Toplumun Geleceğidir” temasıyla düzenlediği Zarokistan Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede çok dilli eğitim, demokratik müfredat ve aile katılımına dikkat çekildi.
HABER MERKEZİ – Kayapınar Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından düzenlenen Zarokistan Çalıştayı, “Çocuklar Özgür Toplumun Geleceğidir” temasıyla gerçekleştirildi. İki gün süren çalıştayda çok dilli eğitimden demokratik müfredata, geleneksel eğitim modellerinden aile katılımına kadar birçok başlık ele alındı.
Belediye eş başkanları, milletvekilleri, DEM Parti yöneticileri, eğitimciler, yazarlar, aileler ve çeşitli sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı çalıştayın ardından kamuoyuna sonuç bildirgesi sunuldu.
KOORDİNASYON VE YOL HARİTASI ÇAĞRISI
Bildirgede, yerel yönetimlerin ilgili kurum ve kuruluşlarla genel bir koordinasyon kurması gerektiği vurgulandı. Kürdistan’daki tüm şehirler ve Kürtlerin yoğun yaşadığı yerleşimlerde ortak eğitim çalışmaları yapılması, çalıştayların düzenlenmesi ve bir yol haritası hazırlanması gerektiği belirtildi.
DEMOKRATİK TOPLUMA UYGUN MÜFREDAT
Dünyadaki eğitim modellerinin tanınması ve Kürt halkının geleneksel eğitiminin dikkate alınarak yeni bir eğitim modelinin oluşturulması gerektiği ifade edilen bildirgede, demokratik toplum sistemine uygun bir müfredat çağrısı yapıldı.
Okul öncesi eğitimde görev yapan personelin sistem, müfredat, yaklaşım ve yöntemler konusunda eğitilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bu kapsamda sürekli iç eğitimlerin düzenlenmesi gerektiği bildirildi.
MATERYAL ÜRETİMİ VE ATÖLYE ÇALIŞMALARI
Çok dilli okul öncesi kurumlar için materyal üretiminin önemine işaret edilen bildirgede, materyal oluşturma komisyonlarının kurulması ve atölye çalışmaları düzenlenmesi önerildi.
DEZAVANTAJLI MAHALLELERDE ZAROKİSTANLAR AÇILMALI
Peyas, Huzurevleri, Koşuyolu, 500 Evler gibi dezavantajlı mahallelerde oyun evleri ve okul öncesi eğitim kurumlarının açılması gerektiği belirtilen bildirgede, Kürtçe bilen çocuklar için Zarokistanlara kabulde pozitif ayrımcılık yapılması gerektiği kaydedildi.
AİLELERİN SÜRECE AKTİF KATILIMI
Bildirgede, okul öncesi eğitimin başarısı için ailelerin sürece aktif şekilde katılması gerektiği vurgulandı. Demokratik ulus ve özgür bir toplum inşa etmek için, doğaya saygılı, kadın özgürlüğüne dayalı ve halkın geleneksel eğitim sistemiyle köklenen bir eğitim anlayışı önerildi.