Parlamentolar Arası Birlik (PAB); HDP, DEM Parti ve DBP’li mevcut ve eski 39 milletvekilinin başvurularını oybirliği ile kabul etti. Bu başvurularla birlikte Türkiye’den kabul edilen milletvekili başvuru sayısı 108 oldu.
HABER MERKEZİ – Tüm dünyada taciz, kötü muamele, hak ihlalleri ve ölümle karşı karşıya kalan parlamenterleri korumayı ve savunmayı amaçlayan Parlamentolar Arası Birlik (PAB), Türkiye’den mevcut ve eski 39 milletvekilinin başvurularını oybirliği ile kabul etti.
T24‘ten Ceren Bayar’ın haberine göre PAB’ın bu başvuruları kabul etmesiyle birlikte Türkiye, tehlike altındaki milletvekili sıralanmasında Venezuela ve Yemen’den sonra üçüncü sıraya yükseldi. Türkiye’yi Myanmar ve Tunus takip etti.
MİLLETVEKİLLERİ HANGİ KONULARDA BAŞVURDU?
Parlamentolar Arası Birlik (PAB); HDP, DEM Parti ve DBP’li mevcut ve eski 39 milletvekilinin başvurularını oybirliği ile kabul etti. 22’si kadın, 17’si erkek 39 milletvekilinin başvurularındaki şikayetler şöyle sıralandı:
×
- Barışçıl siyasi faaliyetlerin kriminalize edilmesi,
- Keyfi soruşturmalar ve terörle mücadele yasalarının istismarı,
- Devlet görevlilerinin uyguladığı fiziksel şiddet, tehdit ve yıldırma politikaları,
- İfade, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün ihlali.
PAB: BAŞVURULAR USULE UYGUN, GÖREV KAPSAMINDA

Başvurularda iletilen ihlallerin 2018–2025 yılları arasında, ağırlıklı olarak Diyarbakır, Van, Hakkari, Mardin ve Ankara’da yaşandığı kaydedildi. Milletvekillerine yöneltilen suçlamaların büyük kısmının konuşma yapmak, cenazelere katılmak, yürüyüş düzenlemek veya sosyal medya paylaşımları yapmak olduğu ifade edildi.
PAB’a bağlı Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi, yapılan başvurunun usule uygun olduğunu ve iddiaların komitenin görev kapsamına girdiğini belirterek davaların inceleneceğini bildirdi.
TÜRKİYE’DEN YAPILAN BAŞVURULARIN TOPLAM SAYISI KAÇ?
PAB’ın daha önce takip ettiği 67 HDP’li, 1 TİP’li (Türkiye İşçi Partisi) ve 1 DEP’li (Demokrasi Partisi) milletvekilinin (1993 yılında faili meçhul cinayetleri soruşturmak üzere gittiği Batman’da uğradığı silahlı saldırı sonucu ölen Mehmet Sincar) için yapılan başvurularıyla birlikte PAB Türkiye’den toplamda 108 milletvekili dosyasını takip edecek.
CUPOLO: AİHM KARARLARIYLA ÖRTÜŞÜYOR
DEM Parti adına başvuruları yapan Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, ”Bu karar, Türkiye’de muhalif seslere yönelik baskının artması ve demokratik alanın daralması karşısında uluslararası toplumda yükselen kaygıların ortasında alındı. Karar aynı zamanda, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş/Türkiye davası başta olmak üzere, benzer davalarda Türkiye’yi ifade özgürlüğü, adil yargılanma ve siyasi temsiliyet haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkûm ettiği kararlarla da örtüşüyor” dedi.
×PAB’ın bu 39 dosyayı resmen kabul etmesi, Kürt ve muhalif milletvekillerinin haklarının uluslararası düzeyde tanındığının önemli bir göstergesidir. Aynı zamanda, siyasi temsiliyetin kriminalize edilmemesi gerektiği yönünde güçlü bir mesajdır.
×
PAB NASIL ÇALIŞIYOR?
Tüm dünyadan 181 ulusal parlamentonun küresel çatı örgütü olan Parlamentolar Arası Birlik (PAB), 1889 yılından beri çalışmalarına devam ediyor. TBMM bu dönemde 1’i DEM Parti, 2’si CHP, 4’ü AKP, 1’i MHP ve 1’i İYİ Parti olmak üzere toplam 9 milletvekiliyle temsil ediliyor.
PAB’ın çalışma komitelerinden biri olan Parlamenterlerin İnsan Hakları Komitesi, dünyada taciz, kötü muamele, hak ihlalleri ve ölümle karşı karşıya kalan parlamenterleri korumayı ve savunmayı amaçlıyor.
Bu tür bir yetkiye sahip tek uluslararası mekanizma olan ve başvuru esasıyla çalışan Parlamento Üyelerinin İnsan Hakları IPU Komitesi; risk altındaki milletvekillerinin durumlarını inceliyor, oturumlar düzenliyor, ülkelerdeki duruşmalara gözlemciler yolluyor ve uluslararası kamuoyunu harekete geçirmeyi amaçlıyor.