Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Peru’da 3 bin 500 yıllık şehir: Penico |

8 yıllık arkeolojik kazıların ardından halka açıldı

Peru’da 3 bin 500 yıllık şehir: Penico |

Peru’da Caral uygarlığına ait, MÖ 1800-1500 yıllarına tarihlenen Penico antik kenti ziyaretçilere açıldı. Stratejik konumu, tören yapıları ve müzik aletleriyle Penico’nun, dönemin Kolomb öncesi toplulukları arasında kültürel ve ticari bağları güçlendirdiği düşünülüyor.

HABER MERKEZİ – Peru’nun Caral-Supe bölgesinde sekiz yıl süren arkeolojik kazıların ardından, MÖ 1800-1500 yıllarına tarihlenen yeni bir antik şehir halka açıldı. Penico adı verilen yerleşim, barındırdığı tören yapıları, konutlar ve kamu binalarıyla Caral kültürünün geç dönemine ait önemli bir sosyal merkez olarak değerlendiriliyor.

Antik kentin Supe ve Huaura vadileri arasında stratejik bir noktada kurulmuş olması, uzmanlara göre Penico’nun farklı yerel halklar arasında sosyal, kültürel ve ekonomik bir köprü işlevi gördüğüne işaret ediyor.

×

TÖRENLER, MÜZİK VE FRİZLERLE BEZENMİŞ SALONLAR

Kazılar sırasında 18 yapı gün yüzüne çıkarıldı. Bunlar arasında özellikle bir törensel yapının dikkat çektiğini belirten Penico kazı başkanı Mauro Ordonez, “Bu yapı doğudan batıya doğru uzanıyor. Henüz sınırlarını tam bilmiyoruz. Ama birkaç ön odadan oluşan yapısıyla oldukça karmaşık ve sembolik bir düzen sunuyor” dedi.

Yapının bir odasında yer alan frizlerde, pututus adı verilen kabuklu deniz canlılarından yapılmış üflemeli çalgılar resmedilmiş durumda. “Bu bulgu, Penico’nun kuzey Peru’daki diğer Kolomb öncesi topluluklarla yakın temas halinde olduğunu gösteriyor” diyen Ordonez, müziksel temsillerin kültürler arası etkileşime dair önemli bir kanıt sunduğunu söyledi.

CARAL’IN GEÇ DÖNEMİNE AİT BİR KENT

Caral uygarlığı, Güney Amerika’nın bilinen en eski şehirleşmiş toplumlarından biri olarak MÖ 3000 ila 1800 yılları arasında gelişmişti. Penico ise bu kültürün son dönemine, MÖ 1800 ila 1500 arasına tarihleniyor. Uzmanlara göre Penico, Caral’ın toplumsal, dini ve ekonomik yapısının nasıl evrildiğini anlamak açısından eşsiz bir örnek.

DENİZE YAKIN, TEPELERE KOMŞU BİR YERLEŞİM

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan kutsal Caral-Supe şehrine 200 kilometreden az mesafede bulunan Penico, deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte, Supe Nehri’ne paralel bir jeolojik terasta yer alıyor. Yerleşim, bin metreyi aşan tepelerle çevrelenmiş durumda.

Arkeologlar, bu konumun bilinçli olarak seçildiğini belirtiyor. Amaçlar arasında sel ve toprak kaymalarına karşı koruma, yapıların anıtsallığının artırılması ve çevredeki diğer kültürlerle görsel/müzikal temasların güçlendirilmesi gösteriliyor.

×

‘KÜLTÜRLERARASI ETKİLEŞİMİN KANITI’

Mauro Ordonez, Penico’nun mimarisi ve buluntularının Caral kültürünün sadece tarım ve inşaatta değil, diplomasi ve kültürel alışverişte de gelişkin olduğunu ortaya koyduğunu söylüyor: “Bu şehir, izole değil. Tam tersine etkileşimin, bağlantının, bütünleşmenin bir merkeziydi.”

Benzer Haberler