Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

YK Enerji Akbelen’in havasını zehirledi I

Kirlilik DSÖ sınırının 4,5 katına çıktı

YK Enerji Akbelen’in havasını zehirledi I

Uzmanların saha ölçümleri, Akbelen’deki kömür madenciliği faaliyetlerinin hava kirliliğini Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerinin çok üzerine taşıdığını ortaya koydu.

HABER MERKEZİ- Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nda yürütülen kömür madenciliği faaliyetlerinin, hava kirliliğine neden olan PM10 (partikül madde 10) seviyelerini Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) sınır değerinin 4,5 katına kadar çıkardığı tespit edildi. Bulgular, Türk Toraks Derneği’nin 28. kongresinde kamuoyuyla paylaşıldı.

Diken’in Mesude Demir imzalı haberine göre, halk sağlığı ve göğüs hastalıkları uzmanlarının yaptığı çalışmada, Akbelen’de 16 Mayıs – 15 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılan PM10 ölçümleri incelendi. Günlük ortalama PM10 değerlerinin 45,6 ile 206,4 µg/m³ arasında değiştiği ve ortalama değerin 110,8 µg/m³ olduğu belirlendi. DSÖ’nün günlük sınır değeri ise 45 µg/m³.

Aynı dönemde Muğla’nın Musluhittin, Milas ve Yatağan bölgelerindeki Çevre Bakanlığı istasyonlarında ölçülen değerler, Akbelen’e kıyasla daha düşük çıktı.

SABAH VE GECE SAATLERİNDE KİRLİLİK ZİRVE YAPIYOR

Kirlilik özellikle sabah 07.00–09.00 ile gece saatlerinde zirveye çıkıyor. Bu durumun madende dinamit patlatmaları, taşıma faaliyetleri ve toprak yığınlarının neden olduğu yoğun tozuma ile ilişkili olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar, ölçüm cihazlarının fark edilmesinin ardından geçici önlem olarak su püskürtüldüğünü ve bu yolla kısa süreli kirlilik düşüşleri gözlendiğini aktardı. Ancak bu tür uygulamaların sürdürülebilir olmadığı vurgulandı.

KİRLİLİK YATAĞAN’DAN BİLE FAZLA

Araştırmayı yürüten Dr. Selin Çakmakcı Karakaya, Akbelen’deki hava kirliliğinin Yatağan’daki kömürlü termik santralin bulunduğu alandan bile yüksek olduğunu belirterek şu uyarıda bulundu:

“Türkiye’de yapılan madencilik artık vahşi madencilik haline gelmiş durumda. Çevre ve halk sağlığı üzerindeki etkiler tamamen göz ardı ediliyor.”

Partikül madde kirliliğine bağlı olarak Türkiye’de her yıl 53 bin erken ölüm gerçekleştiği ve 30 yaş üstü ölümlerin %11’inin bu kirlilikle ilişkili olduğu açıklandı. Hava kirliliği kalp-damar, solunum, sinir sistemi hastalıklarıyla ilişkilendirilirken; çocuklarda IQ düşüşü ve astım ataklarıyla bağlantılı genetik etkiler de tespit edildi.

İKİZKÖYLÜ KADINLAR ANKARA NÖBETİNDE

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak anılan kanun teklifinin görüşmeleri sürerken İkizköylü kadınlar Ankara’da nöbete başladı. Muğla’nın İkizköy Mahallesi’nden yola çıkan yaşam savunucusu köylüler, zeytinliklerini madene teslim etmemek için bu kez Ankara’da Cemal Süreya Parkı’nda uyuyor.

İkizköylüler, torba yasa içinde TBMM’ye sunulan ve zeytinlik alanlarda madenciliğin önünü açan düzenlemenin tamamen geri çekilmesini savunuyor.  Yaşam savunucuları, söz konusu yasa tasarısının, Zeytin Koruma Kanunu’nu fiilen devre dışı bırakacağını, Türkiye’nin dört bir yanındaki zeytinliklerin tehlikeye atılacağını savunuyor.

Zeytinciliği bitirecek olan kanun tasarısı yarın yeniden Meclis’te görüşülmeye başlanacak.

Benzer Haberler