Ankara Tabip Odası artan yoksulluğun çocuklara etkisine dikkat çekti. Merkezi ve planlı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
HABER MERKEZİ – Ankara Tabip Odası, Türkiye’de derinleşen yoksulluğun çocuklar üzerindeki etkilerine dikkat çekti.
Tabip Odası tarafından yapılan açıklamada, yüksek enflasyon, düşük ücretler, artan hayat pahalılığı ve gelir adaletsizliğinin daha fazla haneyi derin yoksulluğa sürüklediği belirtildi.
Evrensel’de yer alan habere göre, Ankara Tabip Odası açıklamasında Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) “İstatistiklerle Aile” raporuna yer verildi. Rapora göre, Türkiye’deki hanelerin yüzde 21,2’si yoksulluk sınırının altında yaşarken, geniş ailelerde bu oran yüzde 26,9’a kadar yükseliyor.
Yoksulluğun en fazla etkilediği kesimin çocuklar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, TÜİK’in “Çocuk Sağlığı ve Yoksunluğu 2024” verilerine atıf yapıldı. Buna göre, yaklaşık her 10 aileden 1’i çocuklarına yeni giysiler alamıyor; her 10 aileden 1’i ise çocuklarının günlük taze meyve ve sebze tüketimini sağlayamıyor.
Ankara Tabip Odası, çocukların beslenme yetersizliğine OECD raporuyla da dikkat çekti. “Hayat Nasıl?” 2024 raporuna göre, Türkiye’deki 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 20’si, yeterli parası olmadığı için haftada en az bir gün hiç yemek yemiyor. Her 5 çocuktan 1’i ise okula aç gidiyor.
Tabip Odası, çocuk yoksulluğuyla mücadeleye yönelik şu önerilerde bulundu:
Çocuk yoksulluğu ve çocuk işçiliğini ortadan kaldırmaya yönelik sosyal adaleti güçlendiren politikalar uygulanmalıdır.
Okullarda ve tüm eğitim kurumlarında kalori değeri hesaplanmış, en az bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek verilmelidir.
Gelişim çağındaki tüm çocuklara ücretsiz süt desteği sağlanmalıdır.
Tüm çocuklar sağlık hizmetlerine eşit ve ücretsiz şekilde erişebilmelidir.
Çocukların okula devamı desteklenmelidir.