Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Zeytinlikler tehlikede: İlk 4 madde Meclis’ten geçti I

Yaşam savunucuları Meclis önünde açlık grevine başladı

Zeytinlikler tehlikede: İlk 4 madde Meclis’ten geçti I

Zeytinlik alanların madenciliğe açılmasına imkân tanıyan torba yasa teklifinin ilk 4 maddesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Yaşam alanlarını korumak için Ankara’da nöbette olan köylüler açlık grevine başladı.

HABER MERKEZİ- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren ve kamuoyunda “Süper İzin” olarak adlandırılan torba yasa teklifinin ilk dört maddesi kabul edildi. Düzenleme, hem enerji yatırımlarına yeni teşvikler getiriyor hem de çevre hukukunu yeniden şekillendiriyor.

ZEYTİNLERİ TAŞIYARAK KORUYACAKLARMIŞ

Kabul edilen maddelere göre, bir alanın tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olması ya da fiilen zeytin ağaçlarıyla kaplı bulunması, artık madencilik faaliyetlerine engel olmayacak. Eğer enerji ihtiyacı nedeniyle maden faaliyeti yürütülecek alan başka bir yerde yapılamıyorsa ve kamu yararı gözetiliyorsa, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu alanda madencilik izni verebilecek.

Zeytin ağaçları, öncelikle bulunduğu ilçe veya il sınırlarında olmak üzere başka bir alana taşınabilecek. Söz konusu sahalarda geçici madencilik tesisleri de inşa edilebilecek.

Zeytinlik sahalarda maden faaliyeti yürüten şirketlerden, işletme ruhsat bedeli kadar ek bir ödeme alınacak. Bu tutar, sahaların rehabilitasyonu için kullanılacak.

Taşınacak zeytinlikler için Hazine taşınmazları devreye girecek. Eğer kamulaştırma yapılan zeytinlik maliklerinin talebi olursa, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın uygun gördüğü alanlar rayiç bedel üzerinden 10 yıllığına doğrudan kiralanabilecek.

MÜLKSÜZLEŞTİRME YASASI İÇİN TAM YETKİ

Torba teklif, sadece madencilik değil, yenilenebilir enerji yatırımları için de önemli değişiklikler getiriyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), özel mülkiyete ait taşınmazlar için 31 Aralık 2030 tarihine kadar “acele kamulaştırma” kararı alabilecek.

Bu tarihe kadar işletmeye alınacak yenilenebilir enerji üretim tesisleri için kira, izin ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 oranında indirim uygulanacak. Bu indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.

YAŞAM SAVUNUCLARI AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Yaklaşık 2 haftadır Ankara’da parkta yasayı protesto eylemi yapan yaşam savunucuları bugün açlık grevine başladıklarını duyurdu:

Haftalardır sesimizi duymayan meclise, şirketler için yasa çıkaran vekillere, yanımızda olan tüm köylülere ve yurttaşlara son sözümüzü Dikmen kapısı önünden söyledik: maden yasası geri çekilene kadar AÇLIK GREVİNDEYİZ!

https://x.com/ikizkoydireniyo/status/1945604913930932618

“Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kapsamında yer alan düzenlemenin görüşmelerine bugün saat 14.00’te Meclis Genel Kurulu’nda devam edilecek. Tartışmalı teklifin kalan maddelerinin önümüzdeki günlerde oylanması bekleniyor.

Benzer Haberler