CHP’de 39. Olağan Kurultay süreci 13 Ağustos’ta delege seçimleriyle başlayacak ve kasım ayında tamamlanacak. Olası erken seçim durumunda sürece ara verilecek.
HABER MERKEZİ – CHP, 39. Olağan Kurultay sürecini başlattı. Parti Merkez Yönetim Kurulu’nun 14 Temmuz’da yaptığı toplantıda alınan kararla, delege seçimlerinden il kongrelerine uzanan süreç resmen ilan edildi.
Delege seçimleri 13 Ağustos’ta başlayacak, ilçe kongreleri 13 Eylül’de yapılacak, il kongreleri ise 5 Ekim’de başlayıp 5 Kasım’da tamamlanacak. Parti, olası bir erken seçim kararı durumunda kongre takvimine ara verileceğini duyurdu.
CHP’den yapılan açıklamada, partinin olağan işleyişini kesintiye uğratmadan sürdürdüğü ve “Türkiye’nin geleceğini kuracak güçlü bir siyasal ve örgütsel zemini” hazırladığı ifade edildi.
Açıklamada, “Her geçen gün büyüyen adalet arayışı; sokakta, mecliste, mahkeme salonlarında ve yurttaşlarımızla tüm alanlarda kurulan temasla eyleme dönüşmekte, büyük bir toplumsal uyanışı ve Cumhuriyet Halk Partisi iktidarına yönelik güçlü bir umut dalgasını beraberinde getirmektedir” denildi.
PARTİ PROGRAMINI GÜNCELLEME ÇALIŞMALARI
Kurultay sürecinin parti programı güncelleme çalışmalarıyla eşgüdümlü yürütüldüğü aktarılan açıklamada, Merkez Yönetim Kurulu, Cumhurbaşkanlığı Aday Ofisi ve diğer kurulların bu sürece dahil olduğu belirtildi. Ayrıca seçim ve sandık güvenliğine dair hazırlıkların da planlı şekilde başlatıldığı vurgulandı.
VEKİLLER YAZ DÖNEMİ SAHADA OLACAK
Yaz dönemi boyunca milletvekillerinden oluşan heyetlerin sahada aktif olacağı belirtilen açıklamada, “Krizden çıkışa dair çözüm önerilerimizi yurttaşlarla paylaşmayı sürdüreceğiz” ifadesi yer aldı.
38. KURULTAY DAVASI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nda “usulsüzlük yapıldığı” iddialarına ilişkin yürüttüğü soruşturmada aralarında tutuklu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in de bulunduğu 12 kişi hakkında “seçim kanununa muhalefet” suçundan cezalandırılmaları talebiyle iddianame hazırlamıştı.
Savcılık, “seçim oylamasına hile karıştırıldığı” iddiasıyla hazırladığı iddianamede, şüphelilerin 3’er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını ve ayrıca siyaset yasağı getirilmesini istemişti. Soruşturma, eski Hatay Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın şikayeti üzerine başlatılmıştı.
İddianamede, eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “mağdur” sıfatıyla yer aldı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kurultay sürecine ilişkin verilebilecek olası bir “butlan” (geçersiz sayılması) ya da “kayyum” kararına karşı duracağını söylemişti. Özel, olası bir kayyum kararının “yok hükmünde” olacağını belirtmiş ve kararı tanımayacağını vurgulamıştı.
Partinin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan “butlan kararı çıkarsa kamuoyuna karşı durduğunu ilan etmesi” yönünde bir talep iletildiği ortaya çıkmıştı. Ancak Kılıçdaroğlu, bu talebe karşı çıkmıştı. Kılıçdaroğlu, “Kayyuma mı bırakayım. Kayyım gelse daha mı iyi olur?” demişti.