Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

“Zayıflama ilaçları” |

Yeni yan etkileri ortaya çıkıyor

“Zayıflama ilaçları” |

Zayıflama amacıyla yaygınlaşan GLP-1 ilaçları, pankreas iltihabı ve görme kaybı gibi ciddi yan etkilerle gündemde.

HABER MERKEZİ –Zayıflama amacıyla kullanılan GLP-1 grubu ilaçlar, dünya genelinde giderek yaygınlaşırken, olası yan etkileri üzerine yürütülen araştırmalar kamuoyunda kaygıyı artırıyor.

ABD’de yapılan bir araştırmaya göre her 10 yetişkinden biri Ozempic benzeri bir ilaç kullanıyor. Ancak bu ilaçların uzun vadeli etkilerine dair bilimsel veriler sınırlı ve yeni araştırmalar ciddi sağlık risklerine işaret ediyor.

PANKREAS İLTİHABI VE GÖRME KAYBI RİSKİ

Ozempic ve Wegovy gibi ilaçlar, kandaki insülin seviyesini artırarak tokluk hissi yaratıyor. Ancak İngiltere’de, bu ilaçları uzun süre kullanan en az 10 kişinin pankreas iltihabı nedeniyle yaşamını yitirmesi, dikkatleri olası ölümcül yan etkilere çevirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre  Nature Medicine dergisinde yayımlanan 215 bin kişilik bir araştırma, kullanıcılar arasında pankreas iltihabı riskinin yüzde 146, artrit riskinin ise yüzde 11 arttığını ortaya koydu. Aynı çalışmada baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü, böbrek taşı ve mide-bağırsak problemlerinde de artış tespit edildi.

Öte yandan, görme sinirini etkileyen ve kalıcı görme kaybına yol açabilen NAİON hastalığı ile GLP-1 ilaçları arasında da ilişki kuruluyor. JAMA Ophthalmology dergisindeki araştırmaya göre, bu risk toplum ortalamasına kıyasla dört kat daha fazla.

UZMANLAR: FAYDASI VAR AMA VERİLER YETERSİZ

Uzmanlar, ilacın amaç dışı kullanımının riskleri artırabileceğini belirtirken, doz ve kullanım süresi arttıkça yan etkilerin de çeşitlenebileceğini vurguluyor. Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nden nöroendokrinolog Karolina Skibicka, kadın kullanıcılar üzerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, “Kadınlar ilaçlara farklı tepkiler veriyor ama araştırmalarda yeterince temsil edilmiyorlar” dedi.

Yine de Skibicka, endişelere rağmen ilacın uygun şekilde kullanıldığında etkili olduğunu ve bazı vakalarda yaşam kalitesini artırabildiğini söylüyor. GLP-1 ilaçlarının demans ve Alzheimer riskini azaltabileceğine ya da bağımlılık tedavisinde kullanılabileceğine dair araştırmalar da sürüyor.

Ancak tüm uzmanlar, bu ilaçların uzun vadeli güvenliği konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda hemfikir.

Benzer Haberler