Werîşe Muradî, üçüncü yol siyasetine dikkat çektiği mektubunda, “Demokratik bir ulus, öz yönetim, ortak yaşama dayalı bir toplum ve siyaset, insan onuruyla özgürlüğü birleştirebilecek tek yoldur” dedi.
HABER MERKEZİ – İran rejimi tarafından idam cezası verilen Kürt tutsak Werîşe Muradî, Kerçak Cezaevi’nden bir mektup gönderdi.
“Werîşe Muradî’ye Özgürlük Kampanyası” adlı Instagram sayfasında paylaşılan mektubunda Muradî, İran-İsrail gerilimine, ulus-devletlerin halkları tutsak eden rolüne ve yeni bir temel siyaset ihtiyacına dikkat çekti.
“İSRAİL SADECE BİR ULUS-DEVLET DEĞİLDİR”
İran ile İsrail arasında geçici olarak sönümlenen 12 günlük savaşın, kısa vadede daha görünür hale gelen sonuçlarına işaret eden Muradî mektubunda, savaşın sona ermiş gibi göründüğünü ama aslında kötü bir çatışma ve yeniden yapılanma süreci olduğunu, Orta Doğu’nun geleceği üzerine kurulan iki ideolojik projenin çatışması olduğunu belirtti.
“İsrail sadece bir ulus-devlet değildir” diyen Muradî, “Bu projenin amacı, Ortadoğu’nun kalbine batı kapitalizmini, özellikle ABD ve Britanya’nın desteğiyle kalıcı bir emperyalist üs kurmaktı. Sermaye, militarizm ve dinin iç içe geçtiği bu yapı, bölgedeki özgürlükçü halk hareketlerini bastırmak için bir araç haline geldi. Bu yeni bir proje değil, etnik temizlik, işgal ve kontrolün genişlemesi üzerine kurulmuş bir projedir. Bu nedenle İsrail sorunu yalnızca Filistin ile sınırlı değildir. Bu, modern ulus-devlet mantığının küresel bir krizidir.”
REJİM: İDAM MAKİNESİ
Emperyalizme karşı olduğunu iddia eden İran rejiminin, “sistematik zorbalık, düşmanlık ve halkların, dillerin, inançların ve yaşam tarzlarının bastırılması” üzerine kurulduğunu belirten Muradî, “İran İslam Cumhuriyeti’nin idam makinesi 1980’lerden bu yana binlerce kişiyi öldürmüştür. Siyasi muhalifler, sokak protestocuları, işçi hakları savunucuları, kadınlar, dini ve etnik azınlıklar; Kürt, Beluç, Arap, Bahai, Alevi ve Sünniler bu sistemin kurbanı olmuştur. Bu insanlar yalnızca sivil haklarından değil, aynı zamanda siyasi ve kültürel varoluş haklarından da mahrum bırakılmışlardır” ifadelerini kullandı.
ÖCALAN’IN PARADİGMASI
Werîşe Muradî, Abdullah Öcalan’ın analizlerini hatırlatarak şöyle devam etti: “Abdullah Öcalan, sosyolojik analizlerinde birçok kez vurgulamıştır: Kapitalist küresel sistem ve bölgesel otoriterizme karşı gerçek bir alternatif olarak ‘demokratik ulus’ projesi vardır. Bu ulus; coğrafi sınırlar, tek bir dil veya resmi din ile değil; insanların gönüllü birlikteliği, farklılıkların kabulü ve doğrudan siyasi katılım ile şekillenir. Bu analize göre Ortadoğu’da kurtuluşun yolu ordulardan, dış müdahalelerden veya güçlü devletlerden geçmez. Tek yol, halkın temel gücüne geri dönmektir; yani devletler tarafından bastırılmış ama hala var olan bir güç, yasaklı dillerde, sokak eylemlerinde, dayanışma ağlarında, direniş sanatında ve unutulmuş mücadelelerin hatırlanmasında.”
TEK ÇÖZÜM YOLU
İran halkına seslenen Werîşe Muradî, “İran halkı, tüm çeşitliliğiyle, artık yukarıdan dayatılan bir kurtuluş umudunu değil, yeniden inşa edilecek bir siyaseti düşünmelidir. Ölüm ve yoksullukla hükmeden bir rejime ve silah ile parayla kurulmuş küresel bir düzene karşı, tek çözüm yolu üçüncü hattın inşasıdır: demokratik bir ulus, öz yönetim, ortak yaşama dayalı bir toplum ve siyaset. Bu yol kolay değil, ama mümkündür. Ve en önemlisi; İnsan onuruyla özgürlüğü birleştirebilecek tek yoldur” diye belirtti.