Gerçeğe yeni ses
Numedya24

Coğrafi işaret tescilli |

'Sason çileği' ismini dünyaya duyurmak istiyor

Coğrafi işaret tescilli |

Sason’un verimli topraklarında yetişen coğrafi işaretli çilek, dünya markası olmak istiyor. Bunun yolu ise artan maaliyetler karşısında üreticileri hibe destekleri ile korumaktan geçiyor.

HABER MERKEZİ – Batman’ın Sason ilçesinde çilek hasadı başladı.

Batman Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BATSO) başvurusu üzerine coğrafi işaret tescili alan “Sason Çileği”nin hasadı, her yıl Nisan ayında başlayıp Kasım ayına kadar sürüyor.

Çilek üretimi aslında Batman’da 18 yıllık bir maziye sahip.

2007 yılında bölgede temel üretimlerden biri olan tütüne kota getirilmesinin ardından üreticiler tarlalarında çiçek yetiştiriciliğine başlamış.

İlçede geçen yıl 2 bin 300 hektarlık alanda 6 bin ton çilek üretimi yapıldı. Ancak bu yıl bu sayının düşmesi bekleniyor. Nedeni ise elektrik, gübre, ilaç, mazot ve işçi ücreti gibi artan üretim maaliyetleri.

Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaban, çilek tarlalarında üreticilerle görüştü.

Üreticilerden Gezmiş Aydınoğlu, Sason çileğini bir dünya markası yapmak istediklerini söylüyor. Ama bunun önünde ekonomik engellerin olduğunu ekliyor. Aydınoğlu özellikle artan elektrik maaliyetlerinden şikayetçi.

×Özelikle elektrik bizi zor duruma düşürüyor. Hibe desteği de çekilmiş durumda. Girdi maliyetlerinden indirim yapılmasını ve hibe desteğinin tekrardan sağlanmasını istiyoruz. Bu çileğin dünya markası olması için herkes elini taşın altına koymalı.

Bir diğer üretici Emin Erdem ise bölgedeki toprağın çok verimli olduğunu ve bunun desteklerle değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor.

Erdem de artan maaliyetler karşısında üreticinin korunması için hibe desteği verilmesi görüşünde.