Gerçeğe yeni ses
Numedya24

Gelir dağılımındaki eşitsizlik l

İmparatorluklar bunun için çökmüş

Gelir dağılımındaki eşitsizlik l

Gelir eşitsizliği siyasi istikrarsızlığı, istirarsızlık da çöküşü hızlandırıyor. Araştırmacılar tarihteki Roma ve Han Hanedanlığı’nı inceleyerek böyle bir sonuca vardı.

HABER MERKEZİ – Yapılan bir araştırma, Roma İmparatorluğu ile Han Hanedanlığı arasındaki gelir eşitsizliğini karşılaştırdı.

Guido Alfani, Michele Bolla ve Walter Scheidel tarafından yürütülen ve Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, Han Hanedanlığı dönemindeki ekonomik eşitsizlik, Roma İmparatorluğu’ndan daha fazlaydı.

ROMA VE HAN EKONOMİLERİ

Roma İmparatorluğu yaklaşık 500 yıl (MÖ 27-MS 476), Han İmparatorluğu ise 425 yıl (MÖ 206-MS 220) boyunca hüküm sürdü. Her iki imparatorluk, yaklaşık 250 yıl boyunca aynı dönemde varlık gösterdi.

×Araştırmacılar, iki imparatorluğun ekonomik yapısını değerlendirmek için tarihsel verileri inceledi. Sonuçlara göre, Roma İmparatorluğu’ndaki bir kişinin ortalama geliri, hayatta kalmak için gereken minimum gelirin yaklaşık 2,25 katıydı. Han Hanedanlığı’nda ise bu oran 1,88 olarak hesaplandı.

GELİR DAĞILIMINDA BÜYÜK FARK

Roma İmparatorluğu’nda en zengin yüzde 1, toplam gelirin yüzde 19’unu kazanırken Han Hanedanlığı’nda bu oran yüzde 26’ya ulaştı. Ayrıca, Han Hanedanlığı’nda elit sınıfın ekonomiden aldığı pay (sömürü oranı) yüzde 80 iken Roma İmparatorluğu’nda bu oran yüzde 69’du.

YÖNETİM FARKI VE HARCAMALAR

Roma’da fethedilen bölgeler yerel yöneticilere bırakılırken Han Hanedanlığı’nda yerel yöneticiler merkezi otoriteye daha yakın yerlere taşındı. Bu nedenle Roma’da askeri harcamalar daha yüksekti.

×Araştırmacılar, gelir eşitsizliğinin artmasının her iki imparatorlukta da siyasi istikrarsızlık potansiyelini artırdığına dikkat çekti. Özellikle Han Hanedanlığı’nda eşitsizliğin daha yüksek olması, bu hanedanın çöküş sürecini hızlandırmış olabilir.

Benzer Haberler