Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

‘Partilerin temsilcileri bilgilendirildi, destek istendi’

Meclis’te “İnfaz Yasası” trafiği

‘Partilerin temsilcileri bilgilendirildi, destek istendi’

“İnfaz Yasası” teklifine ilişkin Meclis trafiği hız kazandı. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin temsilcileriyle görüşerek sürecin hızlandırılması için destek talep etti. Teklifte, “infazda eşitlik”, “hasta tutuklular” ve “siyasi tutukluların da Covid tahliyeleri kapsamına alınması” gibi başlıklarda değişiklikler yapılmasının planlandığı belirtiliyor.

HABER MERKEZİ– PKK’nin silahlı mücadeleyi sonlandırma ve fesih kararının ardından, kamuoyunda atılması gereken adımlar arasında gösterilen ve “İnfaz Yasası” olarak bilinen Ceza İnfaz Kanunu’nda değişiklik öngören teklif konusunda Meclis’te görüşmeler hızlandı.

AKP üzerinde çalıştığı infaz paketiyle ilgili genel çerçeve konusunda, TBMM’de grubu bulunan partilerin yöneticileriyle bir araya gelerek, onları bilgilendirdi.

ANKA’nın haberine göre AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifi konusunda partilerin grup başkanvekillerini “Danışma Kurulu” odasına davet etti. Toplantıda çalışma takviminin nasıl hızlandırılacağı görüşüldü. Abdullah Güler, parti gruplarından çalışmaların hızlandırılması için destek istedi.

Görüşmede, grup başkanvekillerine yasa teklifi ile ilgili herhangi bir taslak metin sunulmadığı, çalışmaların nasıl ilerleyeceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Toplantıda, kamuoyundaki beklenti göz önünde bulundurularak, infazla ilgili düzenlemenin bayramdan önce çıkarılması konusunda görüş birliğine varıldığı bildirildi.

Görüşmeler neticesinde AKP’nin en geç önümüzdeki hafta ortasına kadar teklifi Meclis’e sunması bekleniyor.

T24’ten Ceren Bayar’ın haberine göre ise bayram tatilinden önceki iki mesai gününde Meclis Başkanı seçiminin yapılması ve infaz teklifinin yasalaştırılması hedefleniyor. AKP grubunun siyasi partilerle yaptığı görüşmelerin sonuçlarını önümüzdeki salıya kadar parti kurullarına aktarması, sonrasında da teklifi meclise sunması bekleniyor.

Habere göre sözlü olarak kendilerine iletilen maddelerinin olumlu olduğunu belirten muhalefet temsilcileri, tutumlarının paketin son halini gördükten sonra iyice netleşeceğini ifade ediyor.

TEKLİF NELERİ KAPSAYACAK?

Teklifin 30 maddeye yakın olması bekleniyor.

Teklifte pandemi dönemindeki Covid tahliyelerinden 31 Temmuz 2023 öncesinde cezaevine giren ancak o dönem cezası kesinleşmeyen hükümlülerin de yararlanması öngörülüyor. Ayrıca “şiddet bağı olmayan, yüksek ceza gerektirmeyen bazı terör suçlarının” da covid tahliyeleri kapsamına alınması planlanıyor.

Bayar’ın haberine göre taslağın bir diğer maddesi ise hasta tutuklular ile ilgili. Hasta ve yaşlı tutuklu ve hükümlülerin tahliye edilmesinin de teklifin içinde yer alacağı belirtiliyor.

Ayrıca daha önce sıkça gündeme gelen ve  Anayasa Mahkemesi’nin iki kez iptal ettiği “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca iki yıl altı aydan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” düzenlemesinin yürürlükten kaldırılması veya ceza süresinin düşürülmesinin de taslakta yer alan maddelerden olduğu belirtiliyor.

DEM PARTİ: TALEPLERİMİZİ VE GÖRÜŞLERİMİZİ İLETTİK

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Meclis Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler ile yaptıkları görüşmenin içeriğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Mezopotamya Ajansı’na konuşan Koçyiğit, görüşmede Güler’e pakete dair görüş, öneri ve taleplerini ilettiklerini belirtti.

Görüşmede, pandemi döneminde çıkarılan ve adli tutuklu ile hükümlülerin tahliyesinin önünü açan düzenlemeye işaret ettiklerini belirten Koçyiğit, bu yasal değişikliğin yapıldığı süreçte siyasi tutukluların kapsam dışında bırakıldığını hatırlattı. “Bu istisnanın kaldırılması gerektiğini ilettik” diyen Koçyiğit, Anayasa Mahkemesi’nin ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ maddesinin de düzenleme kapsamında kaldırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Bu üç başlık dışında da çeşitli taleplerinin olduğunu belirten Koçyiğit, şöyle devam etti:

“İnfaz süresinin yarı oranına çekilerek eşitlenmesi, Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesinin (cezaların yarı oranında artırılmasını öngören hüküm) kaldırılması, ayrıca İdare ve Gözlem Kurulları eliyle yapılan hukuksuz uygulamaların sona erdirilmesi yönünde taleplerimizi ilettik. Bunların yanı sıra başka taleplerimiz de oldu.”

Benzer Haberler