İsrail’in kuşatması altındaki Gazze’de son 24 saatte 10 kişi daha açlıktan yaşamını yitirdi. Yardım kuruluşları ve insan hakları örgütleri kalıcı ateşkes ve insani erişim talebiyle hükümetlere çağrı yaptı.
HABER MERKEZİ – İsrail ordusunun abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde insani kriz ağırlaşıyor.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte en az 10 Filistinli açlıktan hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaşanan bu ölümlerle birlikte İsrail’in saldırılarını başlattığı günden bu yana açlıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 111’e yükseldi. Ölenlerden en az 80’i ise çocuk.
Yaşananlar karşısından aralarında Norveç Mülteci Konseyi ve Sınır Tanımayan Doktorlar’ın (MSF) da bulunduğu 109 yardım ve insan hakları örgütü, İsrail’in Gazze’de neden olduğu “kitlesel açlık” karşısında hükümetlere acil harekete geçme çağrısı yaptı.
Gazze’de çalışan AFP muhabirleri açlıkla mücadele ediyor I “Gücüm kalmadı, artık yürüyemiyorum”
Örgütler, derhal kalıcı bir ateşkes ilan edilmesini ve insani yardıma yönelik tüm kısıtlamaların kaldırılmasını talep etti.
YARDIMLAR BEKLETİLİYOR, İNSANLAR AÇLIKTAN ÖLÜYOR
Ortak açıklamada, İsrail kuşatması altındaki Gazze’de açlığın hızla yayıldığı vurgulandı. Açıklamada, tonlarca gıda, temiz su, tıbbi malzeme ve diğer temel ihtiyaç maddesinin Gazze sınırında bekletildiği, ancak İsrail’in engellemeleri nedeniyle yardım kuruluşlarının bu malzemelere ulaşamadığı belirtildi.
דİsrail hükümetinin kuşatması Gazze halkını açlığa sürüklerken, yardım çalışanları da aynı yiyecek kuyruklarına giriyor, ailelerini doyurmak için vurulma riski göze alınıyor. Malzemeler tamamen tükenmiş durumda ve insani yardım kuruluşları, kendi meslektaşlarının gözlerinin önünde eriyip gitmesine tanıklık ediyor.”
“İNSANİ SİSTEM SAHTE VAATLERLE YÜRÜTÜLEMEZ”
Ortak açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:
דİnsani sistem sahte vaatlerle yürütülemez… İsrail hükümetinin kuşatma altındaki tüm engelleri, gecikmeleri ve parçalı yaklaşımları kaos, açlık ve ölüme neden oldu.”
109 kuruluş, tüm bürokratik ve idari engellerin kaldırılması, kara geçişlerinin açılması, Gazze genelinde yardım erişiminin sağlanması, askeri kontrol altındaki dağıtım modelinden vazgeçilerek ilkeli ve BM öncülüğündeki insani yardım sistemine geri dönülmesi gerektiğini vurguladı.
“Devletler, kuşatmayı sonlandırmak için silah ve mühimmat transferlerini durdurma gibi somut adımlar atmalı” çağrısında bulunan örgütler, uluslararası toplumu da harekete geçmeye davet etti.