Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Ölümle kaybolan parıltı: Biyofoton l

Canlıların gizemli ışığı

Ölümle kaybolan parıltı: Biyofoton l

Calgary Üniversitesi araştırması, canlıların yaydığı biyofoton ışığının canlılıkla bağlantılı olduğunu ve ölümle sona erdiğini gösterdi.

HABER MERKEZİ – Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nden bilim insanları, yaşam formlarının karmaşık biyokimyasal süreçleri sırasında ortaya çıkan reaktif oksijen türlerinin, ultra zayıf foton emisyonu (UPE) olarak bilinen parıltıya neden olduğunu belirledi.

The Journal of Physical Chemistry Letters dergisinde yayınlanan araştırmada, yapılan deneyler sonucu canlı farelerin, ölü farelere kıyasla çok daha yoğun bir biyofoton yaydığı tespit edildi.

BİTKİLERDE PARILTIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Bitkilerde ise bu parıltı, sıcaklık artışları, yaralanmalar ve kimyasal işlemler gibi stres faktörleriyle değişiklik gösteriyor. Araştırmacılar, özellikle bitkilerin yaralı bölgelerine lokal anestezik benzokain uygulandığında biyofoton yayımının arttığını gözlemledi.

ÖLÜM VE STRESİN IŞIK YAYIMINA ETKİSİ

Çalışmada, canlı ve ölü hayvanlardaki UPE yoğunluğu karşılaştırılırken bitkilerde ise sıcaklık ve kimyasal streslerin biyofoton yayılımı üzerindeki etkileri görselleştirildi. Ötenazi uygulanmış farelerden yayılan ışığın neredeyse tamamen söndüğü, buna karşılık canlı farelerin güçlü bir parıltı yaydığı kaydedildi.

Bilim insanları, bu yöntemin canlılığın ve stres tepkisinin görüntülenmesinde önemli bir adım olduğunu vurguluyor.