Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Çayırhan özelleştirildi I

80 milyar liralık değer 20 milyara gitti

Çayırhan özelleştirildi I

Ankara’nın Nallıhan ilçesindeki Çayırhan Termik Santrali ve bağlı maden sahaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla 20 milyar liraya özelleştirildi. Maden mühendislerine göre kamunun zararı 60 milyar lirayı buluyor. İşçiler ise haftalardır direnişte.

HABER MERKEZİ – Elektrik Üretim A.Ş.’ye (EÜAŞ) ait Ankara Nallıhan’daki Çayırhan Termik Santrali ve ona bağlı linyit işletmeleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayıyla özelleştirildi. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, 20 milyar liralık en yüksek teklifi veren Akçadağ İnşaat Enerji Madencilik A.Ş. ihaleyi kazandı.

Özelleştirme kapsamında sadece santral değil; EÜAŞ’a ait Çayırhan Linyit İşletmesi, bu tesislerin kullandığı EÜAŞ ve Maliye Hazinesi mülkiyetindeki taşınmazlar ile EÜAŞ adına kayıtlı 23405 ve 30963 numaralı maden ruhsatlarının kapsadığı sahaların işletme hakkı da şirkete devredildi.

Devir işlemleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülecek. Şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, özelleştirme hakkı 19,9 milyar liralık ikinci teklifi veren Aslan Yapı–Thirty Five Ortak Girişim Grubu’na geçecek. İkinci teklif sahibi de yükümlülükleri yerine getirmezse ihale iptal edilecek.

TMMOB: “KAMU 60 MİLYAR ZARAR ETTİ

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, Çayırhan Termik Santrali ve bağlı işletmelerin toplam değerinin en az 80 milyar lira olduğunu vurgulayarak, ihaleyle kamunun en az 60 milyar lira zarara uğratıldığını açıkladı.

MADENCİLER ÖZELLEŞTİRMEYE DİRENİYOR

Çayırhan işçileri özelleştirme kararına ilk tepkilerini 20 Kasım 2024’te verdi. İşçiler önce kendilerini madene kapattı, ardından santral önünde bekleyişe geçti. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul, ihale şartnamesinde “madencinin kazanılmış haklarına dair hiçbir güvence olmadığını” belirterek direnişi sürdüreceklerini duyurmuştu.

İhale süreci boyunca Özelleştirme İdaresi Başkanlığı teklif verme süresini 4 Aralık’tan 4 Mart’a uzatmıştı. Buna karşılık madenciler, 27 Şubat’ta bir kez daha kendilerini madene kapatarak direnişi büyüttü.

SEYHAN 2 VE YÜREĞİR HES’LER DE ÖZELLEŞTİRİLDİ

ANKA Haber ajansı ise  Seyhan 2 ve Yüreğir Hidroelektrik santrallerinin de özelleştirildiğini duyurdu. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ihale sonucunda, Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait Seyhan 2 ve Yüreğir hidroelektrik santralleri ile bu santrallerin kullandığı taşınmazların işletme hakkı, 190 milyon TL bedelle Gazişehir Enerji Üretim Sanayi Ticaret A.Ş.’ye verildi.

Benzer Haberler