Silah bırakma töreninin ardından gözler Meclis’e çevrildi. Demokratik Toplum Süreci çerçevesinde kurulması planlanan komisyonda siyasi partiler uzlaşı arıyor. Komisyonun yapısı, işleyişi ve ismi bu hafta şekilleniyor.
HABER MERKEZİ – Barış ve Demokratik Toplum Süreci kapsamında düşünülen Meclis Komisyonu’nun yakın zamanda kurulması planlanıyor.
T24’ten Ceren Bayar’ın haberine göre Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, cuma günü siyasi partilerin grup başkanvekilleriyle bir araya gelecek. Bu toplantıda komisyonun usul ve esaslarına ilişkin son değerlendirmeler yapılacak. Toplantının ardından Numan Kurtulmuş’un açıklama yapması bekleniyor.
Kurtulmuş ve grup başkanvekilleri komisyona ilişkin değerlendirmelerini en son haziran ayı sonunda yapmıştı.
Bu toplantıdan sonra siyasi parti grupları komisyonun usul ve esaslarına ilişkin önerilerini yazılı olarak da Kurtulmuş’a iletmişti. Bu son toplantıda her partinin komisyon kurulana kadar Kurtulmuş ile iletişimi sürdürecek bir grup başkanvekili görevlendirmesi ve komisyonun usul ve esaslarına ilişkin müzakerelerin sürmesi konusunda fikir birliğine varılmıştı. Kurtulmuş’un da kendisine iletilen önerilerde ortaklaşılan noktaları tespit edeceği bir çalışma yapacağı ifade edilmişti.
Hafta başında Kurtulmuş’un siyasi parti gruplarına komisyona üye ismi bildirmeleri için yazı göndereceği bilgisi kulislere yansıdı. Ancak CHP başta olmak üzere muhalefet partilerinin yöneticileri, bir önceki toplantıda kararlaştırılan müzakere süreçlerinin işletilmeyecek olmasını eleştirdi. Bunun üzerine komisyon için üye bildirimi istenmeden önce bir toplantı daha yapılması kararlaştırıldı. Kurtulmuş, siyasi partilerin grup başkanvekillerini kahvaltıya davet etti.
KURTULMUŞ’UN BAHÇELİ’Yİ BİLGİLEMDİRMESİ BEKLENİYOR
Cuma günü gerçekleşecek bu kahvaltılı toplantıda komisyonun yapısı, işleyişi, üyeleri gibi pek çok konuda karar verilmesi ve Kurtulmuş’un açıklama yapması bekleniyor.
Kurtulmuş’un bu toplantıdan önce komisyon kurulması çağrısını yapan ve somut öneriler sunan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi de gelinen aşamaya dair bilgilendirmesi bekleniyor.
KOMİSYONUN ADI VE İŞLEVİ NE OLACAK?
Komisyonun yapısının nasıl olacağı da netleşmeye başladı. Buna göre komisyon Meclis’teki diğer komisyonlar gibi yasayla değil Meclis Başkanının kararıyla kurulacak. 35 ya da 40 üyeden oluşacak komisyonda siyasi partilerin üye sayıları Meclis’teki sandalye sayısıyla paralel olarak belirlenecek. Kararlar salt çoğunlukla değil nitelikli çoğunlukla alınacak. Komisyon Meclis’teki ihtisas komisyonlarına yasa önerileri sunabilecek. Kürt sorununun çözümüne ilişkin sürecin toplumsallaşması ve anlaşılması için çalışmalar yapacak. İlgili hükümet yetkililerini, devlet görevlilerini, uzmanları dinleyecek.
Öte yandan Meclis Başkanının komisyon kurulması kararı alması, komisyonun kurulması için yeterli değil. İçtüzüğe göre kararın kesinleşmesi için Genel Kurul’a gelmesi, okunması ve oylanması gerekiyor. Bu oylamanın da Meclis kapanmadan yapılması bekleniyor. Siyasi partiler arasında uzlaşı sağlanırsa karar, hafta sonu da Genel Kurul’un gündemine gelebilir.
Komisyonun adının ne olacağı ise henüz netleşmedi. Siyasi partiler komisyondan bahsederken farklı farklı isimlendirmeler yapmaya başladı. DEM Parti, Barış ve Demokratik Toplum Komisyonu; AKP, Terörsüz Türkiye Komisyonu; MHP, Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu; CHP Terörsüz Demokratik Türkiye Komisyonu isimlerini kullanıyor. Komisyonun adının da cuma günü gerçekleşecek toplantıda netleşmesi bekleniyor.
Siyasi partilerin komisyonda görevlendireceği isimler de kulislerde konuşulmaya başlandı. CHP’de Yunus Emre, Sezgin Tanrıkulu, Okan Konuralp; DEM Parti’de Saruhan Oluç, Mehmet Tiryaki; Yeni Yol’da Mehmet Emin Ekmen isimleri öne çıkıyor.
Komisyonun PKK’nin silah bırakmasıyla paralel kurulduğunu kaydeden kaynaklar, sürecin bundan sonra benzer karşılıklı adımlarla ilerleyeceğini kaydetti.
DEM’İN BEKLENTİSİ GERİ DÖNÜŞ YASASI
Silah bırakmadan sonraki en kritik aşamanın silah bırakanların dönüşü ve entegrasyonu olduğunu ifade eden DEM Partili kaynaklar komisyonun öncelikli gündeminin Geri Dönüş Yasası olması gerektiğini ifade etti.
AKP kaynaklarına göre komisyon yaz aylarında sürecin topluma anlatılması için çalışmalar yürütecek. Yasal düzenlemeler ise yeni yasama döneminde tartışılacak.