Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Duran Kalkan:

Demokratik entegrasyon ve çözüm yasaları gerekli

Duran Kalkan:

Barış ve Demokratik Toplum Grubu’nun silah bırakma töreni ve sonrasında yaşanan gelişmeleri değerlendiren Duran Kalkan, sürecin bu aşamasında artık demokratik entegrasyon ve özgürlük yasalarının çıkarılması gerektiğini söyledi.

HABER MERKEZİ- Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi üyesi Duran Kalkan, Kürt sorunun çözümü için devam eden süreç ve geçtiğimiz hafta Barış ve Demokratik Toplum Grubu’nun silah yakma töreni ile birlikte yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Medya Haber TV’de yayınlanan özel programa katılan Duran Kalkan, Barış ve Demokratik Barış Grubu’nun 11 Temmuz’da yaptığı silah yakma törenini “tarihi bir gün” olarak nitelendirdi.

Kalkan, grup üyelerinin Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine kendi özgür inisiyatifiyle Kürt özgürlüğüne ve Türkiye demokrasisine inançları ve bağlılıkları sonucu bu eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

דBüyük fedakarlık yaptılar, feragatta bulundular. Bunu herkes takdir edebilmeli.”

Duran Kalkan, hem Barış ve Demokratik Toplum Grubu Sözcüsü Bese Hozat’ın hem de Abdullah Öcalan’ın 9 Temmuz’da yayımlanan görüntülü mesajında yer verdiği “demokratik entegrasyon” kavramına da değindi. Kalkan, her iki açıklamada da vurgulanan bu kavramın, “kendi varlığını koruyarak başka bir yapı ile uyumlu hale gelme ve işbirliği yapabilme” anlamına geldiğini ifade etti.

דBunu önce de savunmalarda da Önder Apo dile getirdi. Devletle toplum ilişkileri, devlet demokratik toplum ilişkileri, dedi. Devlet artı demokratik toplum olarak tanımladı. Bunlar bir ara da yani birlikte ilişki ve mücadele diyalektiği içerisinde nasıl yaşarlar? Şimdi bu ilişki tarzının tabii hukuka ilkelere bağlanması lazım.”

Demokratik entegrasyonun hayata geçebilmesi için yasal düzenlemelere ve yeni bir anayasal çerçeveye ihtiyaç olduğunu belirten Duran Kalkan, “Türkiye Anayasası demokratik olacaksa, esas olarak bu ilkeleri içermesi gerekir. Yasal düzeyde netleştirilmesi lazım. Bu nedenle ilgili yasaların ortaya konulması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

DEMOKRATİK ENTEGRASYON YASALARI GEREKLİ

Sürecin bundan sonraki aşamasının bu yasal ve anayasal adımlar olduğunu belirten Kalkan, “Önder Apo yapacağını hep yaptı. Gerilla da işte silahını da bıraktı. Silah bırakıyoruz. Geriye artık bu adımlar kalıyor. Özgürlük ve entegrasyon yasalarının çıkartılması giderek bu bir Anayasaya götürür” dedi.

Kalkan’ın bu konudaki değerlendirmeleri şöyle:

דÖnder Apo bu bunu da net ortaya koydu. Demokratik entegrasyon yasaları bir de özgürlük yasaları. Nasıl? Halkların özgürlüğü, ifade özgürlüğü diğer bütün özgürlüklerin güvence altına alınması gerek. İfade ve örgütlenme özgürlüğünün yasaklanması, ortadan kaldırılması olursa Önder Apo ‘İsyan olur’ diyor. Evet. Çünkü demokrasi olmaz. Demokrasinin temel ölçüleri, ilkeleri de bu. Demek ki demokratik entegrasyon yasaları Türkiye’nin temel demokratikleşme yasaları. Türk-Kürt ilişkilerini kardeşlik temelinde belirleyecek -haklarını, hukuklarını güvence altına alacak- yasal, hukuki düzenlemeler olmalı. Bunun için bazı çevreler ‘görmeliyiz, güven duymuyoruz, güvence olsun’ dediler. Önder Apo yapacağını hep yaptı. Gerilla da işte silahını da bıraktı. Silah bırakıyoruz. Geriye artık bu adımlar kalıyor. Özgürlük ve entegrasyon yasalarının çıkartılması giderek bu bir Anayasaya götürür. Yeni bir Anayasa değerlendiriliyor. Bir Anayasa da son halini alır. Ama tabii öyle bir Anayasa birden bire ortaya çıkmıyor. Çok zor Türkiye’nin gibi bir ortamda böyle adım adım gerçekleşmesi lazım. Benzer yasalar çıktıkça sonu bir demokratik Anayasaya bütün bunları hükümleri içeren bir demokratik Anayasaya götürür.”

KOMİSYON ÇÖZÜM YASALARINI ÇIKARTMALI

Meclis’te süreç kapsamında kurulacak komisyona ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kalkan, komisyonun Meclis’te Türkiye demokratikleşmesi ve Kürt sorununa çözüm için yasaları ilkeleri çıkarması gerektiğini ve bunun pratiğini geliştirmesi gerektiğini söyledi.

דBiz komisyondan bunları bekliyoruz. Böyle olursa doğru ve anlamlı sonuç üretici olacağına inanıyoruz. Böyle yaparsa da biz o komisyonla her türlü çalışmayı yaparız. Yine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ‘Bir adım atana biz koşar gideriz’ dedi.. Gerçekten Önder Apo ve PKK bir değil bir sürü adım attı. Görelim onun karşılığını. Kürtler yapıyor. Komisyon adımlar atarsa biz onu kat kat karşılarız. Bu konuda yani şimdiye kadar yaptıklarımız sözümüzün gereğini yerine getireceğimizin kanıtı oluyor. Komisyon bu anlamda ciddi temel konuları gündeme alan tartışan çözüm bulan bir komisyon olmalı. Geçmişle yüzleşme, entegrasyon yasaları, demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümüne ilişkin çözüm yasalarını ortaya çıkarmalı. Irkçı şoven yaklaşımların özellikle Türkiye’de geliştirdiği Kürt karşıtlığını ortadan kaldırıcı olmalı. Linç ediyorlar.”

Benzer Haberler