Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Düşük zam dayatmasına karşı |

Kamu işçileri iş bıraktı

Düşük zam dayatmasına karşı |

Kamu işçileri, hükümetin düşük zam teklifine karşı birçok kentte iş bıraktı. Sağlık emekçilerinden makinistlere, üniversite çalışanlarından belediye işçilerine kadar binlerce işçi alanlarda.

HABER MERKEZİ – Türk-İş’in aldığı karar doğrultusunda, hükümetin Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) sürecinde sunduğu düşük zam teklifini protesto eden kamu işçileri, birçok kentte işyerlerinde bir günlük iş bırakma eylemi ve basın açıklamaları gerçekleştirdi.

İzmir’de Demiryolları ve DSİ işçileri işe gitmezken, sağlık emekçileri hastanelerde eylemler gerçekleştirdi.

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde yaklaşık 500 işçi tam gün iş bırakarak hastane bahçesinde toplandı. Eylemde “Şimşek zammını al başına çal”, “Şimşek şaşırma sabrımızı taşırma” ve “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

Taşınan dövizlerde ise insanca ücret, çalışma koşulları, haftalık çalışma süresinin 40 saate düşürülmesi ve vergide adalet talepleri öne çıktı.

SAĞLIK EMEKÇİLERİ İŞ BIRAKTI

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde de Sağlık-İş üyesi işçiler iş bıraktı. Sabah saatlerinde bahçede yapılan oturma eyleminin ardından öğle arasında hastane içinde alkışlı yürüyüş düzenlendi.

İstanbul’da da Tez-Koop-İş Sendikası’na bağlı işçiler iş bırakma eylemine katıldı. İstanbul 5 No’lu Şube’nin çağrısıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan işçiler, İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’taki ana kapısına yürüyerek basın açıklaması yaptı. Hükümetin dayattığı düşük zamma tepki gösteren işçiler, insanca yaşam koşulları talep etti. Ücretlerin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını isteyen işçiler, günlük taban ücretin 1800 liraya yükseltilmesini ve ardından yüzde 50 oranında zam yapılmasını talep etti.

MAKİNİSTLER EYLEMDE

Marmaray’da görev yapan makinistler de iş bıraktı. Eylem nedeniyle bazı seferlerde aksaklıklar yaşandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Marmaray işletmesi ise yaşanan gecikmeleri “genel bakım çalışması” olarak duyurdu.

KÇP GÖRÜŞMELERİ

600 bini aşkın kamu işçisinin ücret zamlarını belirleyecek olan protokol görüşmeleri haftalardır devam ederken hükümetin düşük zam dayatmasına karşı işçiler tepkili.

Türk-İş ve HAK-İŞ’in ortak hazırladığı taslakta, günlük en düşük ücretin 1800 TL’ye yükseltilmesi, ardından 2025’in ilk altı ayı için yüzde 50, sonraki iki dönem için ise yüzde 25’er zam yapılması ve ayrıca yüzde 10 oranında refah payı verilmesi talep ediliyor.

Kamu işveren tarafını temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ise 2025 yılı için ilk altı ayda yüzde 16, ikinci altı ayda yüzde 8 zam teklif etmişti. 2026 yılı için önerilen zam oranları ise ilk altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 5 olarak sunulmuştu.

Benzer Haberler