Kürtler arası birliğin tartışıldığı çalıştay sona erdi. Çalıştaya katılan İlham Ahmed, “Türkiye’de Kürtler ve Türkler arasında başlayan diyalog sürecini birlikte yürütebilirsek, gelecekte çok daha önemli ve doğru adımlar atarız” dedi.
HABER MERKEZİ – Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nde Kürtlerin ulusal birliğini güçlendirme ve ortak gelecek perspektiflerini tartışma amacıyla Qamişlo kentinde bulunan Azadi Parkı’nda düzenlenen “Kürt Birliği: Güçlendirme Yolları ve Geleceğe Yönelik Perspektifler” başlıklı çalıştay, sona erdi.
Fırat Araştırmalar Merkezi tarafından organize edilen çalıştaya Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve özerk yönetimin temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda Kürt aydın, yazar, gazeteci ve siyasi parti temsilcisi de katıldı.
EHMED: TÜM KÜRTLER PARÇALANMAYA KARŞI
ANHA’nın haberine göre çalıştayın açılış konuşmasını yapan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eş Başkanı İlham Ahmed, 26 Mayıs tarihli Rojava Kürdistanı Birlik ve Ortak Tutum Konferansı’na dikkat çekti.
Konferansta alınan tüm kararların “bu tarihsel dönemde Kürt halkı arasında ulusal bilinç ve anlayışın en üst düzeye ulaştığını” gösterdiğini belirten Ahmed, “Kürt tarafları arasında öyle bir bilinç oluşmuştur ki herkes kendi cephesinden sorumluluk duygusuyla hareket etmekte ve Kürtlerin parçalanmasına neden olan ittifak hatalarının tekrar edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır” dedi.
Kürtler arası ittifakın hayata geçirilmesi açısından konferansı “tarihi bir eşik” olarak yorumlayan Ahmed, “Gerçek şu ki, düşünsel farklılıklar temaslarımızı etkiliyor. Bu farklılıkları bir zenginlik olarak görmeli, ancak bu durumun Kürt halkının parçalanmasına yol açmasına izin vermemeliyiz” diye konuştu.
“YENİ SURİYE’NİN YÖNETİMİNDE KÜRTLERİN YERİ OLMALI”
Yeni Suriye’nin inşasında Kürtlerin yerinin “tartışmasız” olduğunu belirten Ahmed, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Tüm toplumlarda ideolojik farklılıklar vardır; ancak bu farklılıklar hiçbir zaman parçalanma ya da tek taraflı hareket etme gerekçesi olmamalıdır. Bu husus, Kürt halkının gelişimi ve yeni Suriye’nin inşası açısından büyük önem taşımaktadır.”
“Tarihten çıkaracağımız dersler çok değerlidir. Toplum parçalanmamalıdır. Bugün Türkiye’de Kürtler ve Türkler arasında artık bir diyalog süreci başlamış durumda. Bu süreci birlikte yürütebilirsek, gelecekte çok daha önemli ve doğru adımlar atacağımıza inanıyoruz.”
Çalıştay, “Kürt Birliğinin Güçlendirilmesinin Önemi”, “Kürt Birliği Konferansı Belgelerinin Ulusal Boyutu” ve “Kürtlerin Suriye’deki Rolü ve Anayasal Seçenekler” başlıklarıyla gerçekleştirilen tartışmaların ardından sona erdi.
×Tartışmalarda şu başlıklar öne çıktı:
Kürt birliği için belge içeriğinin kamuoyuna açıklanması ve tartışılması önerildi.
Özerk Yönetim ile Şam arasında olası ittifaklar için uluslararası garanti gerekliliği vurgulandı.
Anayasal süreçler için parlamenter sistem ve anayasa mahkemesi gibi yapıların önemi belirtildi.