İngiltere’de kamu hastanelerinde görevli asistan doktorlar, maaşlarının enflasyon karşısında eridiği gerekçesiyle beş günlük greve başladı.
HABER MERKEZİ – İngiltere’de kamu hastanelerinde görev yapan binlerce asistan doktor, maaşlarında yaşanan kayıplara dikkat çekmek için beş gün sürecek grevlerine başladı.
İngiliz Tabipler Birliği (BMA), doktorların 2008’den bu yana maaşlarının enflasyon karşısında yüzde 20 eridiğini vurgularken, hükümet taleplere kapalı.
Meslek hayatının başındaki doktorlar, Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) içinde hem klinik hem de hastane hizmetlerinde temel yükü taşıyor. Ancak maaşların alım gücünün ciddi oranda düştüğünü belirten doktorlar, hükümetin zam politikasına tepki gösteriyor.
Görüşmelerden sonuç alınamaması üzerine hastane önlerinde grev pankartlarıyla bir araya gelen sağlıkçılar, mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdu.
RANDEVU VE AMELİYATLAR ETKİLENEBİLİR
NHS, acil servislerin açık kalacağını ve bazı planlı hizmetlerin sürdürüleceğini açıkladı. Ancak daha önceki grevlerde olduğu gibi, binlerce randevu ve ameliyatın ertelenmesi bekleniyor.
Hükümet cephesi ise doktorların halihazırda ortalama yüzde 28,9 oranında zam aldığını ve yeni bir teklif sunulmayacağını bildirdi. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusuna ise açık olduklarını belirtti. Başbakan Keir Starmer, grevlere karşı çıkarak doktorları göreve dönmeye çağırdı. The Times’ta yayımlanan yazısında, “Halk bu grevlerin arkasında durmuyor. Bu eylemler tedavisi geciken, hayatı riske giren hastalar yaratıyor” ifadelerine yer verdi.