Almanya’nın iç istihbarat teşkilatı BfV, Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’ni “sağcı aşırılık yanlısı oluşum” olarak sınıflandırmıştı. Mahkeme bu süreci askıya aldı.
HABER MERKEZİ – Köln İdare Mahkemesi, Anayasayı Koruma Federal Ofisi’nin (BfV), AfD’nin açtığı dava sonuçlanana kadar partiyi “doğrulanmış aşırılıkçı oluşum” olarak nitelendirmeyi durduracağını duyurdu.
Bu karar, BfV’nin kamuoyunda AfD’ye yönelik bu sınıflamayı artık kullanamayacağı ve partiyi izlemek için daha az yasal yetkiye sahip olacağı anlamına geliyor.
AfD Eş Başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla, kararı “gerçek aklanmamıza doğru atılan ilk önemli adım” sözleriyle değerlendirdi. Açıklamada, “BfV’nin kararına karşı tüm yasal yollarla mücadele ediyoruz” denildi.
BfV: ‘IRKÇI VE MÜSLÜMAN KARŞITI GÖRÜŞLER, ANAYASAYA AYKIRI’
BfV, AfD’yi üç yıl süren gözlem sonucunda “ırkçı ve Müslüman karşıtı görüşler” nedeniyle özgür demokratik düzene aykırı bir oluşum olarak nitelendirmişti. Bu sınıflama, istihbarata partiye yönelik daha geniş izleme yetkileri veriyordu.
AfD, bu etiketin partiye ve demokratik süreçlere “onarılamaz zarar” verdiğini savunarak, 5 Mayıs’ta dava açmıştı.
Parti, bu sınıflandırmayı “demokrasiye doğrudan saldırı” olarak tanımlıyor.
+++ Tino Chrupalla/Alice Weidel: AfD erzielt Teilerfolg gegen Verfassungsschutz! +++
Zur Mitteilung des Bundesamtes für Verfassungsschutz, die Hochstufung der Alternative für Deutschland als „gesichert rechtsextrem“ zurückzunehmen, erklären die AfD-Bundessprecher Tino Chrupalla… pic.twitter.com/w4O4UNyWcs
— Alice Weidel (@Alice_Weidel) May 8, 2025
×
Süreç nasıl işleyecek?
AfD’nin açtığı dava esasen BfV’nin partiyi “aşırılıkçı” olarak fişlemesine karşı yürütülen bir itiraz süreci. Köln İdare Mahkemesi şu an geçici (ihtiyati) tedbir kararı verdi; bu esas dava bitene kadar geçerli. Asıl dava, BfV’nin elindeki belgelerin ve analizlerin gerçekten AfD’yi “aşırılıkçı” ilan etmek için yeterli olup olmadığını değerlendirecek. Bu dava aylar, hatta belki birkaç yıl sürebilir. O zamana kadar BfV sessiz kalmak zorunda.