Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Sennur Sezer’e saygı l

Mücadele ile örülmüş hayat sergide

Sennur Sezer’e saygı l

İşçi, emekçi, anne, şair… Sennur Sezer’in çok yönlü yaşamı Anadolu Üniversitesi’nde açılan sergiyle yeniden anlatılıyor.

HABER MERKEZİ – Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, edebiyatın mücadeleci sesi Sennur Sezer’i “Meydanlardan Haneye Emekçi, Anne, Şair: Sennur Sezer” başlıklı sergiyle anıyor. 26 Mayıs 2025’te açılan sergide, Sezer’in yaşam arkadaşı ve yazar Adnan Özyalçıner de yer aldı.

YAŞAMINDAN ŞİİRLERİNE BİR YOLCULUK

Doç. Dr. Ebru Özgün, Prof. Dr. Çiğdem Kara ve Dr. Öğr. Üyesi Günay Tulum’un hazırladığı projede, Sezer’in çocukluğundan edebiyat sahnesine uzanan yaşamı, içerik analizi, görüşmeler ve çok alanlı araştırmalarla yeniden kurgulandı.

Pierre Bourdieu’nün sosyolojik kavramlarıyla yapılandırılan biyografik anlatıda; Sezer’in kadın merkezli bir ailedeki konumu, politik kimliği, annelik ve işçilik deneyimlerinin şiirlerine ve düzyazılarına nasıl yansıdığı ortaya konuluyor.

SEZER’İN İZLERİ SERGİ SALONUNDA

Ziyaretçiler, sergide Sezer’in hayatına tanıklık ediyor.

× Aile geçmişi, çocukluk yılları, ilk şiir matineleri, Taşkızak Tersanesi’ndeki çalışma hayatı, Babıali’deki gazetecilik dönemi, edebiyat çevresi, meydanlardaki varlığı, kitap kapakları, ödüller, yemek kültürü, el yazmaları, dergiler ve cenaze törenine kadar geniş bir arşiv sunuluyor.

GÜNCELDEN GEÇMİŞE BİR KADININ HAYATI

Sergi, 4 Haziran 2025 tarihine kadar Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.

×SENNUR SEZER KİMDİR?

Sennur Sezer (1943–2015), şair, yazar ve emek mücadelesi savunucusu.

Edebiyata genç yaşta adım atan Sezer, işçi sınıfı, kadın hakları ve toplumsal adalet temalarını işlediği şiir ve yazılarıyla tanındı. İlk kitabı Gecekondu ile dikkat çekti, eşi Adnan Özyalçıner ile birlikte birçok ortak çalışmaya imza attı. .

Aynı zamanda siyasi olarak da aktif olan Sezer, Emek Partisi’nin kurucularındandı. Hem edebi hem de toplumsal mücadelesiyle iz bırakan bir isimdi.