Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

AİHM Türkiye’yi bir kez daha mahkum etti |

Demirtaş'ın avukatları: Karara uymak takdiri değil, zorunludur -YENİLENDİ

AİHM Türkiye’yi bir kez daha mahkum etti |

AİHM, Selahattin Demirtaş’ın davasında Türkiye’yi bir kez daha mahkûm etti. Karar sonrası açıklama yapan Demirtaş’ın avukatları, “Kararın en önemli tarafı, Demirtaş ve diğer siyasetçilere Kobani davasında verilen mahkumiyet kararının dayandığı delilleri boşa çıkarması olmuştur” dedi.

HABER MERKEZİ – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan HDP (Halkların Demokratik Partisi) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğunun siyasi amaç taşıdığına hükmederek, Türkiye’yi bir kez daha mahkûm etti.

AİHM, Türkiye’nin Demirtaş’ın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğini ve bu tutukluluğun çoğulculuğu bastırmayı ve siyasi tartışmayı sınırlamayı amaçladığını vurguladı.

ÖZGÜRLÜK, GÜVENLİK VE SAVUNMA HAKKI İHLAL EDİLDİ

AİHM aynı zamanda söz konusu tutukluluk kararına dair Anayasa Mahkemesi’nin geç karar vermesini de inceledi. Yapılan incelemede “Özgürlükten yoksun bırakma hakkında hızlı karar alma” hakkının da ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, Demirtaş’ın “özgürlük ve güvenlik” hakkının da engellendiğine karar verdi.

Mahkeme ayrıca Demirtaş’ın avukatlarının dosyaya erişim konusunda da zorluk yaşadığını bu nedenle savunma hakkının da engellendiğine hükmedip ihlal kararı olduğunu kaydetti.

AİHM: AMAÇ SİYASİ ÇOĞULCULUĞU BASTIRMAK

AİHM, bu son kararında Demirtaş’ın Eylül 2019 ile 2024’teki mahkumiyeti arasındaki tutukluluğunu inceledi. Kararda, “Yetkililerin aldığı önlemler, uygunsuz şekilde gerekçelendirilmiş ve asıl amaç, siyasi çoğulculuğu bastırmak ve demokratik tartışmayı sınırlamak olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Mahkeme, daha önce de 2016-2019 arasındaki ilk tutukluluğu nedeniyle Türkiye’yi mahkûm etmiş ve Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istemişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan bu karara sert tepki göstermişti.

55 BİN EURO TAZMİNAT

Mahkeme, Türkiye’nin Selahattin Demirtaş’a 35 bin euro manevi tazminat ve 20 bin euro mahkeme masrafı ödemesine hükmetti.

×Demirtaş, 4 Kasım 2016’dan bu yana cezaevinde tutuklu bulunuyor. 2024 yılında Ankara’da görülen davada 42 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Hakkındaki suçlamalar arasında, Kobani’de IŞİD’e karşı direnişe destek için yapılan gösterilere katılım çağrısı da bulunuyor.

AVUKATLAR: KOBANİ DAVASINDAKİ MAHKUMİYETİN DELİLLERİ BOŞA ÇIKTI

AİHM’in ihlal kararları sonrası Demirtaş’ın avukatları Benan Molu, Mahsuni Karaman ve Ramazan Demir ortak açıklama yaptı.

Açıklamaya göre kararda öne çıkan başlıklar şu şekilde:

×

  • Anayasa Mahkemesi’nin, 7 Kasım 2019 tarihinde başvurucunun tutukluluğuna ilişkin yapılan başvuru hakkında dört yılı aşkın süredir karar vermemesi nedeniyle AİHS’in adil yargılanma hakkını düzenleyen 5/4 maddesinin,
  • Başvurucunun suç işlediğine dair makul bir şüphenin olmaması nedeniyle tutuklamanın, özgürlük ve güvenlik hakkını düzenleyen AİHS’in 5/1 maddesinin,
  • Başvurucunun dört yılı aşkın süredir ilgili ve yeterli gerekçe olmadan tutukluluk halinin sürdürülmesi nedeniyle AİHS’in 5/3 maddesinde düzenlenen gerekçeli karar hakkının,
  • Başvurucunun ve avukatlarının soruşturma dosyasına erişimine izin verilmemesi nedeniyle AİHS’in 5/4 maddesinin,
  • Başvurucunun siyasi saiklerle özgürlüğünden alıkonulması nedeniyle AİHS’in 5/1 maddesinde düzenlenen özgürlük ve güvenlik hakkıyla bağlantılı olarak AİHS’nin 18. maddesinin ihlal edildiğine karar verilmiştir.

Açıklamada kararın en önemli tarafının Demirtaş ve diğer siyasetçilere “Kobani davasında verilen mahkumiyet kararının dayandığı delilleri boşa çıkarması olmuştur” denildi.

TAHLİYE TAKDİRİ DEĞİL, ZORUNLUDUR

דZira AİHM’in tutuklama için makul suç şüphesi bulmadığı delillerle müvekillerimiz mahkum edilmiştir.”

Demirtaş ve diğer siyasetçiler için tahliye çağrısında bulunan avukatlar, “Geç de olsa, bu ve önceki AİHM kararları uyarınca müvekillerimizin tahliye edilmesi ve kanun yolları aşamasında müvekillerimizin beraatine karar verilmesi umudumuzu koruyoruz. Bu kararlara uymanın temenni, dilek veya takdiri, değil zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

DEM PARTİ: TÜM ARKADAŞLARIMIZ DERHAL TAHLİYE EDİLMELİ

Kararın ardından bir açıklama da DEM Parti’den geldi. Açıklamada, AHİM kararlarıyla da Hukuki dayanaktan yoksun olduğu tespit edilen dosyada, hukukun üstünlüğü ilkesine bağlı kalınarak tüm yargılananların serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu tarafından yapılan açıklama şöyle:

Benzer Haberler