“Demokratik Toplum Çağrısı 73’üncü Ferman’a Cevaptır” şiarıyla Şengal’de düzenlenen Ezidi Aydınlanma Konferansı büyük bir katılımla başladı. Konferansa Abdullah Öcalan’ın mesajı damga vurdu.
HABER MERKEZİ – Şengal’de düzenlenen Ezidi Aydınlanma Konferansı, bugün yüzlerce kişinin katılımıyla başladı. “Demokratik Toplum Çağrısı 73’üncü Ferman’a Cevaptır” şiarıyla düzenlenen konferans, Ezidi halkının geçmiş fermanlara verdiği tarihsel bir yanıt niteliği taşıyor. Konferansa, Abdullah Öcalan’ın “Ezidiler için rönesans” mesajı damgasını vurdu.
Etkinlik, Şengal’deki Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi tarafından organize edildi. Ezidi toplumunun tüm kesimlerinin yanı sıra Şengal Demokratik Özerk Yönetimi, Ezidi Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ), Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ), Şengal Kadın Birlikleri (YJŞ), Êzîdxan Asayişi, gençlik örgütleri ve din alimleri gibi çok sayıda kurumdan temsilci katıldı.
GENİŞ KATILIM GERÇEKLEŞTİ
Konferansa Bağdat, Süleymaniye ve Mexmur’dan heyetler katılırken, çok sayıda sanatçı, yazar ve akademisyen ise online olarak etkinliğe dahil oldu. Bağdat’tan gelen heyette siyasi ve sivil aktivistlerin yanı sıra gazeteciler yer aldı. Süleymaniye’den katılan grupta ise araştırmacılar, din alimleri, Zerdeşti ve Yahudi temsilcileri ile akademisyenler bulundu.
Mexmur’da bulunan Şehit Rüstem Cudi Mülteci Kampı’ndan da bir heyet Şengal’e gelerek konferansa katılım sağladı.
ÖCALAN’DAN KONFERANSA MESAJ
Abdullah Öcalan, Şengal’de düzenlenen Ezidi Aydınlanma Konferansı’na mesaj gönderdi. Konferansta okunan mesajda, Ezidi halkının tarihsel direnişi ve öz savunma temelinde yürüttüğü mücadelenin tüm halklara örnek olduğu vurgulandı.
Öcalan, mesajında Ezidi halkının tarih boyunca baskılara, zorla göç ettirilmeye ve yok sayılmaya karşı inançlarını ve varlıklarını koruduğunu belirtti. “Doğayla barış içinde yaşamayı esas alan Êzidîlik, özgür ve eşit bir yaşamın izlerini günümüze taşıyan bir halk geleneğidir” dedi.
‘ÊZİDÎ KADINLAR ÖNCÜDÜR’
Ezidi kadınların mücadeledeki öncü rolüne de değinen Öcalan, “Onlar en ağır saldırıların hedefi oldular ama asla boyun eğmediler. Şengal’de gösterdikleri direnişle onurlu bir yaşam umudunu yeniden inşa ettiler” ifadelerini kullandı.
Mesajda, Ezidi halkının öz savunma temelinde savunulmasının insanlık vicdanı adına bir sorumluluk olduğu vurgulandı. Öcalan, Ezidi halkının kendi kimlikleri ve inançlarıyla özgür bir yaşam kurmalarının en doğal hakları olduğunu belirtti.
‘FERMANLAR SONA ERMİŞTİR’
“Şunu herkes bilmelidir: Êzidî halkı yalnız değildir” diyen Öcalan, Êzidîlerin 73 fermana rağmen bugüne kadar direnerek geldiklerini belirterek, “Barış ve Demokratik Toplum süreciyle artık fermanlara uğramayacaklardır. Fermanlar sona ermiştir” ifadelerini kullandı.
İKİ GÜNDE BEŞ BAŞLIK TARTIŞILACAK
Konferans boyunca Ezidi toplumunun tarihsel, kültürel, dini, siyasal ve ekolojik yönlerine dair başlıklar ele alınacak. İlk gün tartışılacak konu başlıkları şöyle:
×Tarihin Akışında Ezidilerin Toplumsal Varlığı
Kültür, İnanç ve Felsefe Bağlamında Ezidiler ve Ezdalık
Kadınların Toplumsal Özünü ve Hakikatini Jineolojî ile Aydınlatmak
Talan ve Soykırım Gerçeğinde Ülke-Yurtseverlik ve Ekoloji
Soykırım Zihniyeti, Fiziksel ve Kültürel Soykırım Gerçekliği