Surinam, 16 Temmuz’da Jennifer Geerlings-Simons’ı, ülkenin ilk kadın Cumhurbaşkanı olarak seçti. Bugün cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak 71 yaşındaki Geerlings-Simons’i sosyo ekonomik kriz ve dış ilişkilerdeki karmaşık denge gibi zorlu süreçler bekliyor.
HABER MERKEZİ- Güney Amerika’nın en küçük ülkesi Surinam’da bugün görev değişimi var. Ülke, 6 Temmuz’da yapılan Parlamento seçimlerinin ardından, Jennifer Geerlings-Simons’ı Cumhurbaşkanı olarak seçti.
71 yaşındaki Geerlings-Simons, Surinam tarihindeki ilk kadın Cumhurbaşkanı olacak. Geerlings-Simons, Ulusal Demokrat Parti’nin (NDP) lideri olarak, 25 Mayıs seçimlerinde 51 sandalyeden 18’ini kazandı ve birkaç küçük partiyle kurduğu ittifak sayesinde çoğunluğu elde etti.
Göreve gelişinin ardından Geerlings-Simons, parlamentoya yaptığı açıklamada, “Büyük bir sorumluluğun farkındayım. Bu sorumluluk, aynı zamanda bu görevi üstlenen ilk kadın olmam nedeniyle daha da büyük” dedi.
Geerlings-Simons’un görev süresi, mevcut Cumhurbaşkanı Chan Santokhi’nin beş yıllık görev süresinin sona erdiği 16 Temmuz itibarıyla başladı. Reformcu İlerici Parti (VHP), 25 Mayıs’taki seçimlerde 17 sandalye kazanmasına rağmen, bu hafta yaptığı açıklamayla cumhurbaşkanlığı ve başkan yardımcılığı için aday göstermeyeceğini duyurdu.
YENİ ZENGİNLİKLERİN DAĞILIMI: PETROL VE REFORM İHTİYACI
Ekonomisi büyük ölçüde madencilik, altın, petrol ve boksit ihracatına dayanan ülke uzun zamandır ekonomik kriz ve yüksek enflasyonla boğuşuyor. IMF ile çeşitli anlaşmalar yapılan ülkenin tek umudu son yıllarda keşfedilen off-shore petrol rezervleri.
2024’te Fransa merkezli çokuluslu petrol şirketi TotalEnergies ve Amerikan hidrokarbon firması APA Corp, Surinam açıklarında günde 220 bin varil üretim kapasitesine sahip bir petrol sahası için 10,5 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıkladı. 2028’den itibaren bu kaynaklardan önemli gelirler bekleniyor.
Geerlings-Simons, başkanlık kampanyasında, petrol gelirlerinin halk tarafından doğrudan fayda sağlanabilmesi için bir yasa çıkarmayı planladığını açıklamıştı. Bu yasaya göre, ülkedeki tüm işletmelerin Surinamlılarla çalışması ve yerel ürünleri satın alması zorunlu olacak.
Dünya Bankası rakamlarına göre, yaklaşık 600 bin nüfusa sahip Güney Amerika ülkesinde yıllık gayrisafi yurtiçi hasıla 3,4 milyar dolar. Ayrıca her 5 kişiden biri yoksulluk içinde yaşıyor. Ancak uzmanlar, petrol ve doğalgaz yatırımlarıyla ülkenin 10 ila 20 yıl içinde 10 milyar dolara yakın gelir elde edeceğini öngörüyor.
1975 yılında Hollanda’nın sömürgesinden kurtulan bu küçük ülkenin yüzde 90’u Amazon’un içinde yer alıyor. Yabancı şirketlerin istilası tehdidine karşı yeni cumhurbaşkanının ne tür bir koruma siyaseti yürüteceği şimdilik muamma.
Geerlings-Simons’un liderliği, Surinam’ın tarihindeki önemli figürlerden Desi Bouterse’nin mirasıyla şekilleniyor. 1980’de gerçekleştirdiği darbe ile ülkenin başına geçen Bouterse, 2010-2020 yılları arasında da demokratik yollarla yönetmişti. Ancak Bouterse, uyuşturucu kaçakçılığı ve 1982’deki muhalefet liderlerini öldürme suçlarından dolayı hem Hollanda hem de Surinam’da çeşitli cezalar almıştı. Bouterse, 2023 yılı Aralık ayında yaşamını yitirdi.