Kürdistan ve diasporadaki siyasi partiler ile demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri KNK Olağan Kongresi’nde buluştu.
HABER MERKEZİ – Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) 23. Olağan Kongresi, Hollanda’da başladı. İki gün sürecek kongreye Kürdistan’ın dört parçasının yanı sıra Avrupa, Amerika, Kanada, Japonya ve Avustralya’dan 300 delege, siyasi parti temsilcileri, aydınlar, sanatçılar ve kanaat önderleri katıldı.
1999 yılında kurulan KNK, 26 yıldır Kürtler arasında ulusal birlik ve dayanışmayı güçlendirmeye çalışıyor. Bu yılki kongrede Kürt sorunu, ulusal birlik ve Ortadoğu’daki gelişmeler kapsamlı şekilde ele alınıyor.
Kongrede KNK üyeleri Refik Gefür ve Dilşah Osman, açılış konuşmalarında birlik çağrısı yaptı. Gefür, Abdullah Öcalan’ın “Demokratik Toplum ve Barış” çağrısının önemine dikkat çekerken, Osman farklılıkların doğallığını vurguladı ancak ulusal davanın önceliği olması gerektiğini söyledi.
RİSKLER KADAR FIRSATLAR DA BÜYÜK
KNK Eşbaşkanları Ahmet Karamus ve Zeynep Murad da süreci değerlendirerek, Kürt halkının yeni bir döneme girdiğini ve bu dönemde birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Karamus, Ortadoğu’daki gelişmelerin Kürtler açısından yeni riskler ve fırsatlar barındırdığını belirtti.
Kongrede divan oluşturulmasının ardından çeşitli parti ve kurum temsilcileri de söz aldı. YNK, PJAK, Rojhilat Komel, Hewreman Platformu ve Süryani delegasyonları temsilcileri ulusal birlik ve barışçıl çözüm çağrılarında bulundu.
”ULUSAL BİRLİK İÇİN GÖREV BAŞINDAYIZ”
KNK Olağan Kongresi’ne KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile PKK öncü kadrolarından Murat Karayılan da bir ortak mesaj gönderdi.
Mesajda, kongreye fiziksel olarak katılamadıkları ancak KNK’nin hedefleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürecekleri belirtildi. Mesajda, KNK’nin 26 yıldır Kürt ulusal birliği için yürüttüğü çalışmaların kıymeti vurgulandı. Ortadoğu’daki yeni dengelere dikkat çekilerek, Kürtlerin bu süreçte güçlü bir ortak strateji geliştirmesi gerektiği ifade edildi.
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı “Demokratik Toplum ve Barış” çağrısının önemli bir dönüm noktası olduğu belirtilen mesajda, bu çağrının Kürtler arası birlik zeminini güçlendirdiği ifade edildi. Kürt halkının geçmişe oranla daha örgütlü ve bilinçli olduğu, ancak ulusal birlik sağlanmadan kazanımların kalıcı hale gelmesinin zor olduğu vurgulandı.
KNK’nin bu süreçte daha aktif rol üstlenmesi gerektiği belirtilirken, Lozan Konferansı kararlarına atıf yapılarak, ulusal bir konferansın toplanması çağrısı yapıldı. Mesaj, Kürt ulusal birliği için sorumlulukların yerine getirileceği sözüyle son buldu.
ULUSAL BİRLİK ÇAĞRILARI KONGREYE DAMGASINI VURDU
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına konuşan Bedran Çiya, Abdullah Öcalan’ın çağrısının tüm Kürt halkı için yeni bir sürecin başlangıcı olduğunu söyledi. Rojava’daki mücadele ve kazanımların ortak fedakarlıkla elde edildiğini vurguladı.
Kürt Kadın Hareketi’nden Sultan Öger, kadınların öncülüğündeki mücadelenin önemine dikkat çekerek, dört parçada elde edilen kazanımların korunması için ulusal birliğin şart olduğunu ifade etti.
KONGREYE ÇEVİRİMİÇİ KATILDILAR
Kongrede ayrıca Partîya Îslamiya Kurdistan lideri Hikmet Serbilind ile vize engeli nedeniyle çevrim içi katılan bazı delegeler de konuşmalar yaptı.
Kongreye katılamayan Süleymaniye ve Rojava Kürdistanı’ndan onlarca isim, siyasi parti ve örgüt temsilcisi çevrimiçi olarak kongreye katıldı, görüşlerini dile getirdi.
Kongre yarın yapılacak oturumlarla son bulacak.