Dünya Sağlık Örgütü’nün üç yılı aşkın süredir yürüttüğü müzakereler sonucu pandemilere karşı küresel işbirliğini artırmayı amaçlayan anlaşma kabul edildi.
HABER MERKEZİ – Dünya Sağlık Örgütü (WHO), üç yıldan fazla süren görüşmelerin ardından pandemilere karşı küresel düzeyde eşgüdüm ve erken müdahaleyi öngören anlaşmayı kabul etti.
“Tarihi” olarak nitelendirilen anlaşma, WHO’nun yıllık toplantısında 124 ülkenin oyuyla onaylandı. Hiçbir ülke karşı oy kullanmazken, ABD son aşamalarda müzakerelerden çekildi ve toplantıya temsilci göndermedi.
WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, kararı “sağlık, bilim ve çok taraflılık için bir zafer” sözleriyle değerlendirdi. Anlaşma, Covid-19 pandemisinin küresel düzeyde yol açtığı etkilerden alınan dersler ışığında hazırlandı.
BİLGİ PAYLAŞIMI VE ADİL ERİŞİM SİSTEMİ
Anlaşmanın merkezinde, PABS (Pandemic Access Benefit Sharing) adı verilen yeni bir sistem bulunuyor. Bu sistem, pandemik potansiyele sahip virüslerle ilgili bilgilerin hızlı ve düzenli şekilde paylaşılmasını hedefliyor. Ayrıca sistem kapsamında ilaç şirketleri, bu verilere erişim karşılığında aşı, test ve tedavi ürünlerini uygun fiyatlarla tüm ülkelere sağlamayı taahhüt edecek.
Covid-19 pandemisinde ülkeler arası yaşanan aşı ve sağlık ürünü adaletsizliğinin tekrar etmemesi hedefleniyor. Özellikle düşük gelirli ülkeler için bu durumun önüne geçilmesi, anlaşmanın temel hedeflerinden biri.
Fransa’nın Küresel Sağlık Büyükelçisi Anne-Claire Amprou, “Virüsler sınır tanımaz; hiçbir ülke ne kadar güçlü olursa olsun bu mücadeleyi tek başına veremez” ifadeleriyle küresel dayanışmanın önemine vurgu yaptı.