Yeni bir araştırmaya göre, yapay zeka insanları tartışmalarda ikna etmede daha başarılı olabilir. Uzmanlar, bu durumun seçim güvenliği ve toplumsal etki açısından ciddi riskler barındırdığını belirtiyor.
HABER MERKEZİ – Nature Human Behaviour dergisinde yayımlanan çalışmada, ChatGPT-4’ün kişisel bilgilere eriştiğinde ikna kabiliyetinin insanlara göre yüzde 64 daha fazla olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, yapay zekanın argümanlarını bireyin yaşına, siyasi görüşüne ve diğer demografik verilerine göre uyarlayarak etkisini artırabildiğini vurguladı.
SALVİ: BOT ORDULARI SEÇMENLERİ HEDEF ALABİLİR
×Araştırmanın yazarı Francesco Salvi, yapay zekânın kötüye kullanımı konusunda uyarıda bulunarak, “Kararsız seçmenleri hedef alan özgün görünümlü siyasi anlatılar üreten bot orduları hayal edin,” dedi. Bu tür etkinin izlenmesinin zor, denetlenmesinin ise neredeyse imkânsız olduğuna dikkat çekti.
YALNIZCA FAYDALI DEĞİL, TEHLİKELİ DE OLABİLİR
Yapay zekanın komplo teorilerini çürütmek veya sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmak gibi olumlu amaçlarla da kullanılabileceği belirtiliyor. Ancak uzmanlar, bu olumlu senaryoların gölgesinde, radikalleşme ve kitlesel manipülasyon gibi ciddi tehditlerin de olduğunu vurguluyor.
UZMANLARDAN DÜZENLEME ÇAĞRISI
Cambridge ve Oxford üniversitelerinden akademisyenler, yapay zeka araçlarının kişiselleştirilmiş manipülasyon kabiliyetine karşı acilen yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini savunuyor.
×Yasayı yapanlar, teknolojinin arkasından koşmamalı, önüne geçmeli.