Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Bilim dünyasından yeni araştırma |

Yeni bir 'cüce gezegen' keşfedildi

Bilim dünyasından yeni araştırma |

Yeni bir araştırmayla Güneş Sistemi’ndeki cüce gezegenlere bir yenisi daha eklendi. İsmi: “2017 OF201”.

HABER MERKEZİ– Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sınırları içerisinde daha önce keşfedilmemiş bir cüce gezegenin varlığına dair kanıtlar buldu.

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Cüce Gezegen Merkezi tarafından doğrulanan bulgular, 21 Mayıs’ta henüz hakem denetiminden geçmeyen ve dergilerde yayınlanmayan bilimsel makalelerin yer aldığı arXiv’e yüklendi.

Yeni bulunan cismin bir cüce gezegen olduğu belirtildi ve “2017 OF201” olarak adlandırıldı. Cimsin Güneş’in etrafında dönmesi yaklaşık 25 bin Dünya yılı süren, dikdörtgen bir yörünge izliyor. 2017 OF201’in çapının yaklaşık 700 kilometre olduğu belirtiliyor.

Gök cisminin Neptün’ün yörüngesinin ötesinde gizlenen Şili’deki Blanco teleskobu ve Hawaii’deki Kanada-Fransa-Hawaii teleskobundan gelen arşiv verilerinin incelendiği sırada fark edildiği aktarıldı.

Güneş’e Plüton kadar yaklaşabildiği belirtilen cüce gezegen, Güneş’e en fazla 45 astronomik birim yaklaşabiliyor. 45 astronomik birim, Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin 45 katına eşit. Nesnenin yörünge hesaplamalarına değerlendiren bilim insanları, Güneş’e son yakın geçişini 1930’da, yani arkadaşı Plüton’un keşfedildiği yıl yaptığını tahmin ediyor.

Livescience’a konuşan, keşif ekibinden araştırmacı Sihao Cheng, “2017 OF201 yörünge zamanının yalnızca yüzde 1’ini tespit edilebilecek kadar yakınımızda geçiriyor” dedi.

BAŞKA GEZEGENLER DE OLABİLİR

Bilim insanların, benzer yörünge ve boyutta 100 kadar başka nesnenin daha olabileceğini tahmin ediyor. Ancak şu anda tespit edilemeyecek kadar uzakta olduğu kaydediliyor.  “Cüce gezegen”, Uluslararası Astronomi Birliği tarafından 2006 yılında tanımlanmış bir gök cismi kategorisi. Yeterli kütleye sahip ve bu yüzden kendi yerçekimi sayesinde yuvarlak bir şekli olan bu cisimler, yörüngesindeki diğer cisimleri temizleyemiyor. Yani, yörüngesinde hâkim konumda olmuyor. Yine de Güneş dışında başka bir cismin yörüngesinde dönmedikleri için bunlar uydu kategorisinde de değiller.

 

Benzer Haberler