Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına izin veren yasanın 18 maddesi de Meclis’te kabul edildi. Akbelenli köylüler ise dört gündür açlık grevinde. Sağanak yağmur altında Meclis kapısında bekleyen köylüler Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a seslendi: Bizi insan yerine koyuyorsanız, gelin dinleyin!
HABER MERKEZİ- TBMM Genel Kurulu’nda zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da içeren torba kanun teklifinin ilk 18 maddesi kabul edildi. AKP’nin verdiği önergeyle teklifin 11’inci maddesinde yapılan değişiklikle zeytinliği taşınacak olan köylülere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca uygun görülen ya da maden sahalarının bulunduğu il sınırlarındaki KİT’lere ait taşınmazlarda yer alan zeytinlikler, değerinin yüzde biri üzerinden 20 yıl süreyle kiralanabilecek.
Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasına olanak tanıyan yasa teklifine karşı Muğla’nın Akbelen Ormanı’ndan Ankara’ya gelen İkizköylüler’in Meclis önündeki direnişi sürüyor. Köylüler ve çevreciler, Meclis’te görüşülen enerji ve maden yasasına karşı açlık grevi başlatmıştı. Ellerinde “Toprak yaşam, maden zehirdir”, “Akbelen’i madene vermeyeceğiz” pankartlarıyla sağanak yağmur altında bekleyen yaşam savunucuları, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’u göreve çağırdı.
MECLİS KAPISINDAN GİTMEYECEĞİZ”
İkizköylü yaşam savunucuları, ‘Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz’ adlı X hesabından açlık grevinde olduklarını hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:
MECLİS BAŞKANI NEREDE?
Meclisin kapısında sözünü duymak için beklediğimiz sayın Numan Kurtulmuş (@NumanKurtulmus) nerede?
3 gündür açlık grevinde olan köylüler olarak saatlerce bekledik. Islandık, hasta olduk. Meclis başkanı nerede? #MadenYasasınıGeriÇek pic.twitter.com/qnRBuofw01
— Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz 🌱🫒🌲 (@ikizkoydireniyo) July 18, 2025
X sosyal medya platformunda yapılan paylaşımlarda da, yetkililerin sessizliği eleştirildi ve mücadeleden vazgeçilmeyeceği vurgulandı:
דMaden yasası geçsin diye köylülerle görüşmüyorlar. Biz de geçmesin diye asla vazgeçmiyoruz!”
HUKUKİ MÜCADELE DEVAM EDİYOR AMA AĞAÇLAR DA KESİLDİ
Akbelen Ormanı’ndaki maden faaliyetleri, YK Enerji adlı özel şirkete tahsis edilen alanda sürüyor. Danıştay’ın 2024’te zeytinliklerin madene açılmasını öngören yönetmelik maddesini iptal etmesine rağmen, hukuki süreçte yaşanan itirazlarla uygulamalar sürdü ve yaklaşık 30 bin zeytin ağacı kesildi. Bölgede maden faaliyetleri nedeniyle hava kirliliği, Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınırın 4,5 katına kadar yükseldi. Köylüler yalnızca doğalarını değil, sağlıklarını da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.
BU YASA DOĞA KATLİAMININ YASALLAŞMASI DEMEK
Meclis’te Sanayi ve Enerji Komisyonu’nda kabul edilen yeni yasa uyarınca, zeytinlikler madene açılabilecek. Ağaçlar bölgeden taşınacak ya da taşınamıyorsa, şirket başka bir alana ağaç dikerek faaliyet yürütmek istediği yerdeki zeytinlikleri sökebilecek.
Köylüler ise bu yaklaşımı “doğa katliamının yasallaşması” olarak değerlendiriyor ve geri adım atmamakta kararlı:
‘TOPRAĞIMIZI VERMİYORUZ’DAN ERDOĞAN’A AÇIK ÇAĞRI
Maden Yasası’nın Genel Kurul’a gelmesiyle birlikte bir araya gelen yaşam savunucuları “Toprağımızı Vermiyoruz” adlı bir hareket oluşturdu. Dün “Cumhurbaskanımıza Açık Çağrı”adlı bir metin yayınlayan yaşam savunucuları Erdoğan’a seslenerek, “maden yasası toplumu derinden etkileyecek bir yasadır, geri çekilsin dedi.
Çağrı metninin tamamı şöyle:
×AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz:
Genel Başkanı olduğunuz AK Parti tarafından Meclis’e getirilen, maden ve enerji projelerinin önündeki kamu izin süreçlerini, denetimini ve halkın katılımını kaldıran, yurttaşın mülkiyet hakkını elinden alan, orman, mera, tarım alanı ve zeytinlik demeden müşterek varlıklarımızın yok edilmesinin yolunu açan bu yasa teklifi toplumun tamamını derinden etkileyecek bir tekliftir.
Binlerce yurttaş bir aydır Meclis’te seslerini duyurabilmek için Ankara’ya akın etmiştir. Bu teklif ile zeytinlerini, tarlalarını ve evlerini kaybetmek riskiyle doğrudan karşı karşıya kalan aralarında İkizköylülerin de olduğu bir grup yurttaş seslerini size duyurabilmek için açlık grevine başlamıştır. Artık bu yasa sadece belirsiz bir gelecekteki yaşamımızı değil, bugün yaşamımızı tehdit eden bir hal almıştır. İktidar partisinin lideri ve bu ülkenin Cumhurbaşkanı olan size acil çağrımızdır: Bu ülkenin toprakları, doğası, toplumun bir bütün olarak refahı ve geleceği için doğru kararı vermenizi, Yasa teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden bir daha gündeme getirmemek üzere acilen geri çekmenizi bekliyoruz.