HABER MERKEZİ – 18 gündür yoğun bakımda tedavisi süren Sırrı Süreyya Önder tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.
Florence Nightingale Hastanesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Sayın Sırrı Süreyya Önder, 15.04.2025 tarih ve saat 22:41’de şuuru kapalı, solunum ve kardiyak arrest tablosunda ambulans ile kalp akciğer masajı eşliğinde hastanemize getirilmiştir. Kendisine acilen ‘Aort Diseksiyonu’ tanısıyla Bentall operasyonu (aort kapak değişimi ve çıkan aort değişimi) ve tek damar by-pass ameliyatı yapılmıştır. Hastamızın ameliyat sonrasında yoğun bakım ünitemizde ECMO (Kalp destek cihazı) ve yoğun tıbbi tedavi altında hemodinamik stabilitesi sağlanmıştır. Hayati tehlikesi giderek artan hastanın nörolojik tablosu ağırlaşmış, çoklu organ yetmezliğine girmiştir. Sayın Sırrı Süreyya Önder, yoğun bakım ünitemizdeki takip ve tedavisinin 18. gününde çoklu organ yetmezliği nedeni ile 03.05.2025 tarih ve saat 16:10 ‘da hayatını kaybetmiştir. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun. Saygılarımızla.
SİYASETİN, SANATIN VE MÜCADELENİN İSMİ
Sırrı Süreyya Önder, yalnızca bir siyasetçi değil; aynı zamanda yönetmen, senarist, yapımcı, oyuncu ve gazeteci kimliğiyle de biliniyordu. 2011 yılında BDP’den milletvekili seçilerek Meclis’e giren Önder, çözüm sürecinde Abdullah Öcalan ile görüşen İmralı Heyeti’nde yer aldı. Aynı zamanda Dolmabahçe Mutabakatı’nın kamuoyuna duyurulmasında aktif rol oynadı.
“BARIŞA EN GENİŞ TOPLUMSAL ZEMİNİ OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK”
Ölümünden kısa süre önce Federe Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret eden Önder, “Barışa dönük olabilecek en geniş toplumsal zemini oluşturmaya çalıştık” demişti. Görüştüğü tüm aktörlerin, Abdullah Öcalan’ın mesajlarına olumlu yaklaştığını ifade etmiş ve “Bize umut verdiler” ifadesini kullanmıştı.
SIRRI SÜREYYA ÖNDER KİMDİR?
×1962 yılında Adıyaman’da doğan Sırrı Süreyya Önder, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğrenim gördü. Gençlik yıllarından itibaren siyasi mücadeleye dahil oldu. 1980’li ve 90’lı yıllarda sosyalist hareket içerisinde aktif olarak yer aldı. Cezaevinde de kalan Önder, aynı zamanda gazetecilik ve sinema alanlarında da üretim yaptı.
MECLİS’E GİRİŞİ VE ÇÖZÜM SÜRECİ
2011 genel seçimlerinde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku çatısı altında bağımsız aday olarak İstanbul’dan seçildi ve ardından Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) katıldı. HDP’nin kurulmasıyla partinin ilk dönem milletvekillerinden biri oldu. Çözüm süreci boyunca Abdullah Öcalan ile görüşen İmralı Heyeti’nin en çok bilinen ve kamuoyunda görünür olan ismi haline geldi.
2013 yılında Dolmabahçe Sarayı’nda yapılan ve çözüm sürecinin dönüm noktası olan Dolmabahçe Mutabakatı’nın açıklanmasında aktif rol aldı.
DEM PARTİ’DE MECLİS BAŞKANVEKİLİ
2023 seçimlerinde DEM Parti’den İstanbul Milletvekili seçilen Önder, Meclis Başkanvekilliği görevini üstlenmişti. Parlamento’da etkili hitabeti, mizahi dili ve muhalif kimliğiyle öne çıkan Önder, farklı siyasi kesimlerden de saygı gören bir isimdi.
ARDINDA NE BIRAKTI?
Sırrı Süreyya Önder, Türkiye siyasetinde barış mücadelesinin simge isimlerinden biri olarak hafızalarda yer etti. Hem politik hem kültürel üretimleriyle geniş bir etki alanı bıraktı. Demokratik çözüm, barışçıl siyaset, halkların eşitliği ve özgürlük konularında ısrarlı bir çizgi izledi.
×