Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Son bir haftada 150 yangın çıktı I 

3,8 milyar lira kiraya gitti, hâlâ uçaksız yangın söndürülüyor

Son bir haftada 150 yangın çıktı I 

Sadece 1 hafta içinde 150 yangın çıktı. Antalya, İzmir ve Muğla en çok yangın çıkan bölgeler. 50 bin insan tahliye edildi. Turizm, madencilik ve insan unsuru doğa için büyük tehdit.

HABER MERKEZİ- Türkiye’de haziran ayı boyunca bin 459 orman yangını meydana gelirken, yalnızca son bir haftada 150’den fazla yangın kayda geçti. CHP Hatay Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Nermin Yıldırım Kara, bu tabloya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, orman yangınlarına müdahalede kullanılan hava araçlarının yetersizliğine ve kaynakların kullanımı konusundaki belirsizliklere dikkat çekti.

9 HELİKOPTER, 10 UÇAK VAR AMA…

Orman Genel Müdürlüğü (OGM) envanterine göre Türkiye’nin elinde 9 helikopter ve 10 uçak bulunduğunu, bu sayının farklı kurumlardan gelen desteklerle ve kiralamalarla toplamda 105 helikoptere ve 27 uçağa çıktığını hatırlatan Kara, kiralama bedellerinin yüksekliğine dikkat çekti.

Kara’ya göre sadece 2024 yılında Rusya’dan kiralanan tek bir yangın söndürme uçağı için 164 milyon lira ödeme yapıldı. Son üç yılda toplamda hava aracı kiralama için ödenen bedel ise 3 milyar 784 milyon lira.

Orman Genel Müdürlüğü’nün uçak ve helikopter alımı için Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na aktardığı 1 milyar 200 milyon liranın akıbetinin bilinmediğine işaret eden Kara, bu konunun Sayıştay raporlarında yer almasına rağmen kuruma yöneltilen sorulara yanıt verilmediğini aktardı.

ANTALYA, İZMİR VE MUĞLA EN ÇOK YANGIN ÇIKA(RIL)AN BÖLGELER: TAHRİBAT BÜYÜK

Türkiye Ormancılık Derneği’nin resmi verilerden derlediği istatistiklere göre, 2014-2024 arasında Türkiye genelinde çıkan yangınların yaklaşık yarısı Antalya, İzmir ve Muğla’da oldu.

BBC Türkçe‘ye konuşan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi’nde Doç. Dr. Cihan Erdönmez, bu sezonda Antalya, Muğla, İzmir’in popüler tatil destinasyonları arasında olduğuna dikkat çekiyor.

Bu bölgelerde “turizm beldelerinin arttığını ve ormana doğru genişlediğini” söyleyen Erdönmez, yangın sezonunda “insan-orman etkileşiminin en yüksek seviyelere” çıktığını vurguluyor.

Erdönmez, özellikle tabiata büyük hasar veren orman yangınlarının “neredeyse tamamının insan etkisiyle, uygun ekolojik koşulların bulunduğu alanlarda çıktığını” belirtiyor.

“Bu bölgelerde bir taraftan orman köyleri diğer yandan orman içine yapılmış turizm tesisleri, madencilik ve enerji tesisleri var” diye ekliyor.

Benzer Haberler