Hollanda’da sınıflarda telefon yasağının ardından öğrencilerin derse odaklanması kolaylaştı, sosyal ilişkiler güçlendi. Araştırmaya göre okulların büyük bölümü, uygulamanın hem eğitim başarısını hem de sınıf içi etkileşimi olumlu etkilediğini bildiriyor.
HABER MERKEZİ- Hollanda’da 2024 yılında yürürlüğe giren sınıflarda akıllı telefonların yasaklanması uygulamasına dair yapılan araştırmanın sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı.
Araştırmada, 317 ortaokul, 313 ilkokul yöneticisi ile öğretmenler, yardımcı personel, öğrenciler ve velilerle gerçekleştirilen 12 odak grup çalışması aracılığıyla veriler toplandı.
Euronews’in haberine göre araştırmanın sonucunda ortaokulların yüzde 75’i çocukların derse odaklanmasının kolaylaştığını bildirirken, yüzde 59’u sosyal ortamın iyileştiğini, yüzde 28’i ise öğrenci başarısında artış gözlemlediklerini belirtti.
Kohnstamm Enstitüsü’nden araştırmacı Dr. Alexander Krepel, en büyük değişimin öğrenciler arasındaki etkileşimde yaşandığını belirtti.
Krepel, “Artık sınıfta gizlice birinin fotoğrafını çekip WhatsApp grubunda paylaşmak mümkün değil. Bu da sosyal güvenliği artırıyor. Özellikle teneffüslerde öğrenciler telefonla vakit geçirmek yerine birbirleriyle konuşmak zorunda kalıyor. Belki biraz daha fazla tartışıyorlar ama genel olarak öğretmenler ve öğrenciler, ortamın daha olumlu olmasından memnun” dedi.
Hollanda İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, çocukların yüzde 96’sı neredeyse her gün internete erişiyor ve bunu çoğunlukla cep telefonları üzerinden yapıyor. Geçici hükümet, geçen ay 15 yaş altındaki çocuklara sosyal medya yasağı getirilmesini ve ekran süresine sınır getirilmesini gündeme almıştı. Öte yandan bir milletvekili, tüm okullarda akıllı telefon kullanımının tamamen yasaklanmasını önerdi.