2017 yılında “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı için YTÜ’den ihraç edilen, Ortadoğu çalışmalarıyla tanınan siyaset bilimci Prof. Dr. Fulya Atacan hayatını kaybetti. Atacan, akademideki direnci ve barış mücadelesiyle hafızalara kazındı.
HABER MERKEZİ – Barış İçin Akademisyenler inisiyatifinin 2016’da yayımladığı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza attığı gerekçesiyle Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) 2017 yılında ihraç edilen Prof. Dr. Fulya Atacan hayatını kaybetti.
Ortadoğu siyaseti, İslamcı hareketler ve toplumsal değişim üzerine çalışmalarıyla tanınan Atacan’ın ölüm haberini, birlikte ihraç edildiği akademisyen İsmet Akça duyurdu.
‘BARIŞ DEDİĞİMİZ İÇİN BİRLİKTE İHRAÇ EDİLDİK’
Barış Akademisyeni İsmet Akça, X hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
“Canım hocam, ışığımız, barış dediğimiz için beraber üniversiteden ihraç edildiğimiz Prof. Dr. Fulya Atacan’ı kaybettik. Her tür eşitsizliğe, hiyerarşiye karşı duruşunla; sahici dertler sorular peşinde bilim insanı olmanla ve o eşsiz gülüşünle hep aklımda, kalbimde yaşayacaksın.”
Canım hocam, ışığımız, barış dediğimiz için beraber üniversiteden ihraç edildiğimiz Prof. Dr. Fulya Atacan’ı kaybettik.
Her tür eşitsizliğe, hiyerarşiye karşı duruşunla; sahici dertler sorular peşinde biliminsanı olmanla ve o eşsiz gülüşünle hep aklımda, kalbimde yaşayacaksın. pic.twitter.com/URr4DhklxP— İsmet Akça (@ismetakcagdlr) July 9, 2025
BARIŞ AKADEMİSYENLERİ: TAVİZSİZ DURUŞU BİZE İLHAM VERECEK
Barış Akademisyenleri, X hesabından yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:
“Sevgili hocamız, yoldaşımız, 686 nolu KHK ile Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki görevinden ihraç edilen barış imzacısı Prof. Fulya Atacan’ı yitirmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Hocamız bilim yolundaki kararlılığı, haksızlığa karşı tavizsiz duruşuyla bize ilham vermeye devam edecek.”
Sevgili hocamız, yoldaşımız, 686 nolu KHK ile Yıldız Teknik Üniversitesindeki görevinden ihraç edilen barış imzacısı Prof. Fulya Atacan’ı yitirmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Hocamız bilim yolundaki kararlılığı, haksızlığa karşı tavizsiz duruşuyla bize ilham vermeye devam edecek. pic.twitter.com/C9uIINPMW4
— BarışAkademisyenleri (@BarisAkademik) July 9, 2025
Atacan’ın ölüm nedenine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
ORTADOĞU ÇALIŞMALARI VE KİTAPLARI
Siyaset bilimi alanında önemli eserler kaleme alan Atacan’ın yayımlanan kitapları arasında şunlar bulunuyor:
×Kutsal Göç: Radikal İslamcı Bir Grubun Anatomisi (Bağlam Yayınları, 1993)
Cerrahiler: Sosyal Değişme ve Tarikat (Hil Yayınları, 1990)
Değişen Toplumlar Değişmeyen Siyaset: Ortadoğu (derleme, Bağlam Yayınları, 2000)
Mübeccel Kıray İçin Yazılar (derleme, Bağlam Yayınları, 2000)
Ayrıca, Kürd Araştırmaları dergisinde yayımlanan “Modern Türkiye’de İslamcı bir Kürt Grubu: Değişen kimlikler” başlıklı makalesiyle dikkat çekmişti.
BARIŞ BİLDİRİSİ VE YARGILAMA SÜRECİ
Atacan, 2016 yılında 1128 akademisyenin imzaladığı “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisi nedeniyle “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla yargılanmıştı. İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki savunmasında şu sözleriyle kamuoyunun hafızasında yer etmişti:
×Çatışmada ölen çocuğunun bedenini defnedemediği için derin dondurucuda saklamak zorunda kalan bir annenin haberini okuduğumda… insan kalabilmek için ses çıkarmak zorundaydım. Bildiri, bana bu imkanı verdi.
“Temelde barış talep eden, şiddeti övmeyen bu bildiride yer alarak bireysel vicdanımın sesini duyurdum. Bu bir anayasal haktır ve bu hakkı kullandım. ‘Talimat aldım’ iddiasını ise şahsıma hakaret olarak değerlendiriyorum.