Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Kalıcı barış için Meclis devreye giriyor I

Meclis'te 35 kişilik komisyon oluşturulacak

Kalıcı barış için Meclis devreye giriyor I

TBMM Başkanı Kurtulmuş, önümüzdeki hafta partilerden üye isteyecek. Komisyon, kalıcı barış sürecinde yasal düzenlemeler, halk buluşmaları ve toplumsal rehabilitasyon önerileri hazırlayacak.

HABER MERKEZİ- Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), “Barış ve Demokratik Toplum Süreci” kapsamında yeni bir adım atıyor. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, 16 Temmuz’da siyasi partilere yazı göndererek süreçle ilgili bir komisyon kurulması için üye bildirmelerini isteyecek. Komisyonun amacı, toplumsal mutabakata dayalı çözüm önerileri geliştirmek ve silah bırakan gerillaların bundan sonraki toplumsal konumlarına yönelik politikalar oluşturmak olacak.

KOMİSYON BAŞKANLIK KARARIYLA KURULACAK

NTV’nin haberine göre Komisyon, klasik ihtisas komisyonları gibi yasa ile değil, Başkanlık kararıyla kurulacak. TBMM kaynaklarına göre bu tercihin gerekçesi, daha esnek, kapsayıcı ve geçici nitelikte bir yapı kurulmak istenmesi. Komisyon, geçmişteki Anayasa Uzlaşma Komisyonu veya Çözüm Süreci’nde kurulan benzeri yapıları andıracak şekilde planlanıyor.

MUHALEFETTEN YASA TALEBİ

Muhalefet partileri ise yapının geçici değil, kurumsal bir nitelik taşıması gerektiği görüşünde. CHP ve DEM Parti başta olmak üzere bazı partiler, komisyonun kanunla kurulmuş kalıcı bir ihtisas komisyonuna dönüştürülmesini talep ediyor. Ancak Cumhur İttifakı, bu sürecin “öneri üreten” bir mekanizma olarak kalmasında ısrarcı.

KOMİSYONUN YAPISI VE GÖREVLERİ

Komisyonun 35 üyeden oluşması planlanıyor. TBMM’de grubu bulunan her parti 5’er milletvekili ile temsil edilecek. Grubu olmayan partilerden birer, bağımsız milletvekillerinden ise kura ile 5 temsilci alınacak.

Komisyonun görev alanları şöyle özetleniyor:

  • Yasal düzenlemeler için istişare zemini oluşturmak,
  • Akademisyenler ve STK’larla görüşmek,
  • Anadolu’da halk buluşmaları düzenleyerek kamuoyunun görüşlerini almak,
  • Silah bırakan örgüt mensuplarının topluma kazandırılmasına dair stratejiler geliştirmek,
  • “Kendini fesheden örgüt” durumuna özel yasal çerçeve üzerinde çalışmak.
ÖZEL YASA TARTIŞMASI

Komisyonun, özellikle silah bırakan gerillalar için özel bir yasa çıkarılıp çıkarılamayacağı sorusuna odaklanması bekleniyor. Bu kapsamda, kamu güvenliği ve adalet dengesi göz önüne alınarak yeni hukuki modellerin tartışılması planlanıyor.

AKP’ye göre, bu süreçte yalnızca silah bırakan ve fesih kararı alan yapılar için geçerli olacak sınırlı bir çerçevenin oluşturulması gerektiği düşünülüyor.

Benzer Haberler