Gerçeğe yeni ses
Numedya24

Karasu’dan açıklama |

Meclis’in devreye girmesi şart

Karasu’dan açıklama |

KCK Yürütme Konseyi üyesi Karasu, sürecin hukuki ve siyasi zemine taşınması için Meclis’in devreye girmesi gerektiğini söyledi. Karasu, “İç koşullar da dış koşullar da uygun” dedi.

HABER MERKEZİ – KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu, Medya Haber TV’de yayınlanan özel programa katıldı.

Karasu, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’taki “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”na dair süren tartışmaları değerlendirdi.

Karasu programda, DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu, sürecin ilerlemesi için atılması gereken adımlar ve geçtiğimiz hafta Kuzey ve Doğu Suriye’de düzenlenen Kürt Ulusal Birlik Konferansı gibi önemli başlıklara değindi.

PKK Lideri Öcalan ile devlet arasında başlatılan sürecin son derece önemli olduğunun altını çizen Karasu, bunun Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun geleceğini ilgilendirdiğini vurguladı.

Fakat bu konuda hükümetin “yetersiz bir yaklaşım içinde olduğunu” kaydeden Karasu şunları söyledi:

HÜKÜMET KUŞKU YARATIYOR

Meclise gelsin konuşsun ondan sonra umut hakkı devreye girsin’ dendi. Örgütü feshedeceğini söylerse umut hakkı devreye girecek dediler. Söz verdiler. Bunu sadece Devlet Bahçeli değil, aynı zamanda iktidarın sözüdür. Çünkü iktidarda Bahçelinin tutumunu destekledi. Devlet Bahçeliyle Erdoğan birlikte planladığı, hazırladığı çağrıydı. Önder Apo da kısa sürede karşılık verdi. ‘Fırsat verilirse süreci hukuki, siyasi zemine taşıyabilirim’ dedi. Silahların bırakılması çağrısını, hukuka siyasete taşınma, o sürece getirme olarak anlıyor. Önderlik buna vurgulayarak söyledi. Ondan sonra görüşmeler oldu. Önder Apo Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı yaptı. Şimdi Önder Apo söyleyeceğini söyledi. Önder Apo’dan beklenen her şeyi Önder Apo açıkça ortaya koydu. Çağrı bunu ortaya koyuyor. Hemen arkasından örgütümüzde PKK de Önder Apo’nun çağrısının gerekliliğini yerine getireceğini açık şekilde ortaya koydu. Hiçbir tereddütte mahal vermeden, çağrının gerekliliklerini yerine getireceğini söyledi. Ve arkasından da HPG de ateşkes çağrısını pratikleştireceğini ilan etti.

Bu durum karşısında yapılması gereken neydi. Önder Apo’nun üzerindeki tecridin derhal kaldırılması. 40 gün sonra bir görüşme oldu Önderlikle. 20 Nisan’da oldu. Böyle önemli bir süreç, tartışma, kamuoyunda, Kürt halkı da bunu bekliyor. Bir görüşme 40 günden fazla süre sonra mı yapılır? Bu hükümetin yetersiz yaklaşımını, tereddüdünü gösterir. Gerçekten ne düzeyde, önder Apo’nun belirttiği gibi siyasi ve hukuki sürece girecekler, siyasi süreç temelinde bu sorunun çözümünün zeminini hazırlayacaklar. Bu kuşku yaratıyor. Halkımız, demokrasi güçleri, herkes bu kuşkuyu dile getiriyor.

‘MECLİS DEVREYE GİRMELİ’

Programda iktidarın süreçle ilgili pratik adımları atmamasını eleştiren Karasu, sorunun çözümü için Meclis’in devreye girmesi gerektiğini vurguladı.

DEM Parti heyeti ile Adalet Bakanı arasında geçtiğimiz hafta sürece ilişkin gerçekleşen görüşmeyi hatırlatan Karasu şunları söyledi:

Hala herhangi bir pratik ortaya çıkmış değil. Bakanla görüşüldü, ne sonuç çıkacak belli değil. Adalet Bakanı sadece ‘üzerinde duracağız’ dedi. Ne sonuç çıkacak onu bekliyoruz. Bu yönüyle bütün kamuoyu bekliyor, merak ediyor. Görüşme oluyor, oldu, bizim içinde halkımız içinde önemli olan adımların atılmasıdır, bunun sürece yayılmadan yapılması gerekiyor. Çünkü Önderlik söyleyeceğini söyledi, örgütte söyleyeceğini söyledi, kamuoyu da bu süreci sahipleniyor.

Türkiye’nin en büyük muhalif partisi, son seçimimde en büyük partisi de açıktan destek vereceğini söylüyor. Meclise getirilmesi gerektiğini söylüyor. Evet meclise gelmesi gerekiyor. Bu yönüyle bir Kürt sorunu çözülecekse her hangi bir sorun çözülecekse bunu Meclise getirmesi gerekiyor. Eğer ana muhalefet partisi ve diğer partiler meclise getirilsin diyorsa hükümetin bunu yapması gerekiyor ama bunu görmedik.

Eğer Kürt sorunu, Türkiye’nin demokratikleşme sorunu siyasi ve hukuki zemine taşınmıyorsa, siyasi ve hukuki zemine taşınmak için meclis devreye koyulmuyorsa bunun sorumlusu tabii ki hükümet. Bu yönüyle böyle bir sürecin belirli aşamalara varması, gelişmesi açısından Meclisin devreye girmesi şarttır.

Meclis’in içinde olmadığı bir sorunun çözümü olamaz.

KONGRE TARTIŞMALARI

PKK’nin kongresini toplaması konusunda da önemli değerlendirmelerde bulunan Karasu, PKK Lideri Öcalan’ın çalışma koşullarının sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

Daha önce de söyledik bu partinin kurucusu Önder Apo’dur, bu yönüyle kongre toplanmadan PKK öyle karar alamaz. Önderlik PKK kongresi toplansa Önderlik katılmazsa yine öyle karar alamaz. Bu açıdan Önderliğin aktif olarak katılması gerekiyor. Bu kongre de öyle bir gün iki gün sürecek kongre olmaz. Önder Apo’nun katılımını çeşitli biçimlerde gerçekleşmesi gerekiyor. Doğrudan katılmaya bilir ama şu anda katılma imkanı fazlasıyla var. Teknik olaylar gelişmiştir. Önderlik birkaç defa bu böyle bir yapılacak kongreye katılabilir. Bu yönüyle şöyle bir şey yok; PKK hareketi kongre yapma gibi bir yaklaşımı yok. Bunda bir gecikme oluyorsa bunun nedeni böyle bir kongrenin gerekliliğini hükümetin zamanında yerine getirmemesi. Bunun böyle anlaşılması gerekiyor. Bütün kamuoyunun böyle bilmesi gerekiyor.

BİRLİK KONFERANSI

Karasu, Kürtlerin Suriye’de ortak siyasi tutum belirlemesi hedefiyle geçtiğimiz hafta Suriye’nin Kamışlo kentinde düzenlenen ‘Rojava Kürdistan’ı Kürt Birlik ve Ortak Tutum Konferansı’na ilişkin de konuştu. Kürtlerin Suriye’nin demokratikleşmesinde rolünü oynaması gerektiğinin altını çizen Karasu, “Suriye demokratikleşmezse yine anlamı olmaz. Bu açıdan bu konferans hem Kürtlerin birliğini yaratma bir yandan demokratikleşme açısından bu konferansla katılanlar rolünü oynamalıdır” dedi.

‘UMUDUMUZ ÖNDER’İN SAĞLIĞINA KAVUŞMASI’

Hastanede tedavisi devam eden DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder’e acil şifalar dileyen Karasu, şunları söyledi:

Önemli bir görev üstleniyordu. Bu görevini de iyi yapıyor, hakkını veriyordu. Böyle önemli bir görevin yoğunluğu içinde böyle bir durumla karşılaştı. Sırrı Süreyya Önder’in ameliyatı sonrasında bütün Türkiye ve Kürdistan’da toplum sahiplendi. Önemliydi.

Bir yönüyle bu kadar sahiplenme, Önder Apo’nun inisiyatif aldığı Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’na verilen bir destek oluyor.

Türkiye halklarının iyi bir evladı şu anda ağır bir hastalık geçiriyor. Tabii ki Kürtlerin de çok iyi bir dostudur. Kürt halkının özgürlük mücadelesine katkı sunuyordu. Bütün beklentimiz, umudumuz onun sağlığına kavuşması, yeniden Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununun çözümünde siyasal mücadelesine bıraktığı yerden devam etmesidir. Tabii ki bu sorunun çözülmesiyle birlikte de Türkiye’deki sanata, edebiyata da güçlü katkılar sunacağına inanıyoruz.

1 MAYIS MESAJI

Programda Kürt halkını yarın kutlanacak olan 1 Mayıs İşçi Bayramı için alanlara çağıran Karasu, “1 Mayıs anti demokratik uygulamalara karşı mücadele günüdür. Önder Apo’nun Barış ve Demokratik Çağrsı’nın 1 Mayıs ile buluşturulması gerek. Demokratik toplum, mücadele eden toplumdur. 1 Mayıs’ta Kürt halkı her yerde kutlamalara çok güçlü bir şekilde katılmalı. Ortak bir tutum ortaya konulmalı” ifadelerini kullandı.

Karasu’nun açıklamalarının tamamına ANF’den ulaşabilirsiniz.

 

 

Benzer Haberler