Gerçeğe yeni ses
Numedya24

Koma Amed: Şarkılarımız hala genç |

Onların en büyük hayali Amed sahnesi, bu da uzak değil

Koma Amed: Şarkılarımız hala genç |

27 yıl sonra yeniden sahnede olan Koma Amed, “şarkılarımız hâlâ genç” diyor. Avrupa’da başlayan bu buluşmanın en büyük hayali ise ortak: Bir gün tüm grup üyeleriyle birlikte Amed’de sahne almak.

HABER: ÇAĞDAŞ KAPLAN

GÖRÜNTÜ: PEŞENG ALO

Direnişin, özlemin ve umudun iç içe geçtiği bir dönemin sesi ve tanığıydılar.

“Êvar e”, “Kulîlka Azadî”, “Îro dîsa”, “Hoy Memo”, “Zerde”…

Hepimizin hayatına bir yerinden dokundular, bir duygumuza ses oldular.

Sadece Kürtler için değil; bir şekilde yolu Kürt müziğinden geçmiş, Kürtçe ezgilerle tanışmış herkesin belleğinde yer eden şarkılar…

Koma Amed… 1990’lı yıllar. Kimimiz için direniş yıllarımız, kimimiz için çocukluğumuz, kimimiz için Türkiye metropollerinde Kürtçe’yle ilk karşılaşmamız…

Onların şarkıları, 27 yıl sonra grubun dört solistiyle (Serap Sönmez, Serhat Karakaş, Süleyman Gültekin, Memo Gül) birlikte yeniden sahnede.

Aradan geçen yıllara rağmen, sahnede yeniden hayat bulan bu ezgiler, dinleyiciler üzerinde bugün de aynı etkiyi yaratıyor.

Zaten grup üyeleri de öyle tarif ediyor: “Biz yaşlandık ama şarkılarımız yaşlanmamış, hâlâ ilk günkü gibi etki yaratıyorlar.”

FOTO: AZAD İBRAHİM

Koma Amed, 27 yıl sonra yeniden sahnede. Yıllar sonra, ilk olarak geçtiğimiz yıl Haziran ayında Fransız Kürt Demokratik Konseyi ile Association Culturelle du Kurdistan’ın ortaklığıyla Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Kürt Kültür Festivali’nde sahne aldılar.

Koma Amed, Köln, Toronto, Londra, Viyana ve Basel’in ardından geçtiğimiz hafta (2 Mayıs) Berlin’de dinleyiciyle buluştu.

Urania Berlin’de gerçekleşen konserde, sanatçılardan siyasetçilere, dört parça Kürdistan’dan onlarca kişi aynı salonda bir araya geldi.

Bu konser, yalnızca bir müzik etkinliği değil; hafızaları tazeleyen, ortak duyguları buluşturan bir ana dönüştü.

Konser öncesinde grup üyelerinden Serhat, Memo ve Süleyman’la kısa da olsa sohbet etme ve bazı sorular yöneltme şansı yakaladık.

İşte Koma Amed’le yaptığımız kısa söyleşi:

ŞARKILARIMIZ HALA GENÇ
*Yıllar sonra Koma Amed ismiyle yeniden sahnede olmak nasıl bir duygu?

Serhat Karakaş (Çarnewa): “Hepimiz için çok muhteşem bir duygu. Biz biraz yaşlandık ama şarkılarımız hala genç. Onlar yaşlanmamış, insanlar, hep bir ağızdan söylüyorlar şarkılarımızı. Bu gurur verici bir şey. Yani bazı şarkıları ilk defa sahneden birlikte söyledik, daha önce hiç bu fırsatımız olmamıştı. Örneğin, “Teşî”.”

KÜRTLERİN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜNÜN BİR PARÇASI OLARAK KALDIK

“Kürtlerin bu uzun özgürlük yürüyüşünün bir parçası olarak hala genç kalmak bizi gururlandırdı.”

YALNIZCA BİR KONSER DEĞİL

*Konser salonlarına baktığımızda her yaştan dinleyici var. Belki siz ilk albüm yaptığınız yıllarda henüz doğmamış olanlar bile. Yeniden bir araya gelip Avrupa’da yaptığınız bu konser serisinde seyircinin tepkileri neler?

Süleyman Gültekin (Çarnewa) : Aslında herkes biraz kendi tarihini görüyor Koma Amed’in bir araya gelişinde. Bir konserden ziyade bir buluşma ya da tarihin yeninden canlandırılması gibi. Bazen duygusal anlar yaşanıyor. Çünkü herkes dediğim gibi kendisinde olan anıyı hatırlıyor.

FOTO: AZAD İBRAHİM

*Peki yıllar sonra yeniden bir araya gelme fikri?

Memo Gül: Hepimizin hayaliydi tekrardan bir araya gelmek. Aslında bir planımız yoktu. Bir araya geldik. O zaman Süleyman Êvarê’yi okudu. Twitter’da bir paylaşım yaptık. Tepkileri görünce işin açıkçası çok şaşırdık hepimiz. Daha sonra Paris’te sahne aldık. Aslında bir konser değildi. Bir kültür haftasının finalinde sahneye çıktık. Ama atmosfer çok güzeldi ve bizi sürükledi. Beklediğimizden öte bir durumdu. Daha sonra konserlere devam ettik.

DİNLEYİCİYLE BİRLİKTE KOMA AMED YENİDEN OLMALI DEDİK

*Bu buluşma kalıcı mı? Dinleyiciyi ne bekliyor?

Serhat Karakaş (Çarnewa): Bir yolculuk gibi düşünüyoruz bu süreci. 27 yıl önce başladık. 27 yıl müzik yaptık. Grubumuzun Türkiye’de olan üyeleri var. Bu konser serisiyle yeniden birbirimizin farkına vardık. Arkadaşların birbirleriyle ilgili değerlerinin farkına vardık. Bir de az önce sorduğunuz soruya; Biz böyle 10 kişi falan “Koma Amed’i yeniden kuralım” diye karar vermedik. Yüzbinlerce insan “Koma Amed olmalı” dedi ve biz beraber kurduk.

Tabii ki Koma Amed’in bugüne dair de bir sözü olmalı. Şarkıları olmalı. Onun için çalışıyoruz ama öyle albüm vb. için belirli bir takvim vermiyoruz.

EN BÜYÜK HAYALİMİZ HEP BİRLİKTE AMED SAHNESİNDE OLMAK

*Vaktiniz dar şimdi soundcheck zamanı ama son olarak hepinize sormak istiyorum. Yıllardır sürgün sanatçılar olarak Avrupa’dasınız. Hayalinizde hangi sahnede olmak var. Koma Amed’in hayaline hangi sahne var?

Süleyman Gültekin (Çarnewa) : Tabi ki Amed. Hepimiz için böyle. Ama bunu daha önce Memo da söyledi. Birgün Koma Amed olarak hep birlikte Amed’te konser verebilmek. Daha önce konser oldu. Ama ben yoktum. Serhat bir kez gidebildi. Hep parça parça kaldık yani. Belki de bu hayatta en fazla isteyeceğimiz şey. Tüm Koma Amed üyeleriyle birlikte Amed’de sahnede olmak.

TEKRAR DÖNECEĞİMİZE İNANIYORUZ

*Güncel siyasi gelişmeleri hepiniz takip ediyorsunuz. Peki siz bun gelişmeleri yorumladığınızda Amed’deki konser sizce yakın mı?

Serhat: Öyle umut ediyoruz. Biz buraya gelirken MKM demişti ki “Siz mülteci oldunuz. bari Koma Amed mülteci olmasın”. Ama yıllar geçti gördük ki ne Koma Amed ne de şarkıları mülteci oldu. Bugün Amed’de de Kürdistan’ın dört parçasında da dinleniyor, söyleniyor. O umutla biz tekrar döneceğimize inanıyorum. Diyarbakır’da buluşalım.

Memo: Ben 30 yıldır Avrupa’dayım, Serhat da öyle. Hakikaten bir araya gelip konser vereceğimizin hayalini bile kuramıyorduk biz zamanlar. Onu başardık. O yüzden Amed de yakındır. Başka bir duygu yani. Benim de hayalim en büyük hayalim bu. Gerekirse son konserimiz olsun ama Amed’de bütün Koma Amed bir arada sahne alalım. Bence tamamdır.

SÖYLEŞİNİN GÖRÜNTÜLERİ

 

×KOMA AMED

Grup, 1988 yılında Ankara ve Hacettepe Tıp Fakülteleri’nden öğrenciler tarafından kuruldu.

Grubun ilk üyeleri arasında Evdılmelik Şexbekir, Gülşen Çetin, Savaş Çakmak, Rohat Kutlay, Fikri Kutlay, Mustafa Kart ve Ahmet Kaya yer aldı.

İlk albüm,1990 yılında Kulîlka Azadî ismiyle yayınlandı. Albüm büyük ses yarattı.

Grubun ilk üyelerinden Evdılmelik Şexbekir, MKM’nin de temellerinin atılmasına büyük katkı sundu. 1991 Eylül ayında Kürt özgürlük mücadelesinde gerillaya katıldı. 1992 yılında yaşamını yitirdi.

Daha sonra birçok sanatçının katılımıyla sanat hayatına devam eden grubun bazu üyeleri ise 1997’de yayınladıkları Dergûş albümünden siyasi nedenlerden dolayı Avrupa ülkelerine iltica etmek zorunda kaldı.

Albümler:

Kulîlka Azadî (Özgürlük Çiçeği 1990)

Agir û Mirov (Ateş ve İnsan 1995)

Dergûş (Beşik 1997)