Konya-Aksaray yolundaki 800 yıllık Selçuklu Kervansarayı, Kızören Obruğu’nun hemen yanında müze otele dönüştürüldü. Turizm yatırımı olarak sunulan proje, obruk riskinin yüksek olduğu bölgede yapılması nedeniyle uzmanlarca eleştiriliyor.
HABER MERKEZİ– Konya-Aksaray yolu üzerindeki 800 yıllık Kızören Kervansarayı, Karatay Belediyesi tarafından restore edilerek, “Obruk Kervansaray Müze Oteli” adıyla yeniden hizmete açıldı.
Otelin hemen yanında yer alan, 180 metre genişliğinde ve 145 metre derinliğindeki Kızören Obruğu, otelin tanıtımında manzara unsuru olarak öne çıkarılıyor. AA’nın haberine göre yapı, açılışından bu yana 90 bin ziyaretçiyi ağırladı. Müze otel, Tarihi Kentler Birliği tarafından “Proje Ödülü”ne bile layık görüldü.
KONYA OVASI’NDA 3000’E YAKIN OBRUK VAR
Konya Havzası’nda son 20 yılda 3000’e yakın obruk tespit edildi. Yer altı sularının kontrolsüz kullanımı, kuraklık ve jeolojik yapı nedeniyle bölge yüksek çökme riski taşıyor. Obruğun turistik amaçlarla “manzara” unsuru haline getirilmesi, “doğal afetin estetikleştirilmesi” olarak görülüyor.
Karatay Belediyesi ise bölgenin riskli yapısından ziyade yatırımın başarılı olması ile daha çok ilgili. Otelin mottosu da düşündürücü: Sessiz ve derin.
Oluşumu binlerce yıl öncesine dayanan obruğun bulunduğu bölge jeolojik olarak riskli bir zeminde. Halen aktif çökme yaşanmasa da 10-15 km’lik alan içinde irili ufaklı çok sayıda obruğun olması, risk faktörü olarak görülüyor.
OBRUK NASIL OLUŞUR?
Türkiye’de en çok Konya Ovası ve çevresinde rastlanan obruklar yer altı sularının aşırı kullanımı ya da toprağın yapısı nedeniyle ortaya çıkıyor. Bir alanda obruk meydana gelmesi, o alanı tehlikeli hale getiriyor.
Çünkü obruk oluşumu, sadece tek bir çukurla sınırlı kalmıyor, genellikle yer altındaki yapısal zayıflığın ve çökme potansiyelinin işareti olarak da görülüyor.