Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

“Bu yıl pahalıya yiyeceğiz”

Meyvede üretim kaybı büyük

“Bu yıl pahalıya yiyeceğiz”

Tarım yazarı Gazi Kutlu, düşen üretime dikkat çekti “Bu yıl meyveyi pahalıya yiyeceğimiz kesin; ancak çiftçi desteklenmezse önümüzdeki yıl da yüksek fiyatlara mahkûm olacağımız açık” dedi.

HABER MERKEZİ– Zirai don ve artan kuraklık, bitkisel üretimi olumsuz etkiledi. Bazı ürünlerde kaybın yüzde 65’i aşması bekleniyor.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre üretim miktarlarının, tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde yüzde 5,3, sebzelerde yüzde 1,7, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 24,4 oranında azalacağı tahmin edildi.

Buna göre, yaklaşık üretim miktarlarının tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde 71,4 milyon ton, sebzelerde 33 milyon ton, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 21,4 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü.

Birgün’den Havva Gümüşkaya’nın haberine göre son aylarda yaşanan zirai don afeti ve artan kuraklık bitkisel üretime darbe vurdu. Üretim sezonunda iklim krizinin etkisiyle sert doğa olaylarının meydana gelmesi nedeniyle bazı ürünlerde kayıpların yüzde 65’i aşması bekleniyor.

En fazla üretim kaybı yüzde 65,1 ile kayısıda yüzde 55,7 ile kirazda, yüzde 27,5 ile fındıkta bekleniyor. Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği tarımsal ürünler olan kayısı, kiraz ve fındıktaki üretim kaybı dış ticareti de olumsuz etkileyecek.

Tarım Yazarı Gazi Kutlu, özellikle meyvecilik açısından oldukça karamsar bir tablo olduğunu ifade etti. Kutlu, bu yıl üretim sezonunda yaşanan kuraklık, zirai don ve dolu felaketlerinin etkisiyle meyve üretiminin yaklaşık 28,4 milyon tondan 21,4 milyon tona düşmesinin beklendiğine dikkati çekerek “Bu ciddi düşüş, tarımsal üretimdeki felaketin boyutunu açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu.

2025 yılı için çiftçilere ayrılan toplam destek bütçesinin ise 135 milyar lira olduğunu kaydeden Kutlu, şu ifadeleri kullandı:

“Sadece meyve üretimindeki kayıp, destek bütçesinin üzerine çıkmış durumda. Üstelik zarar gören üreticilerin yaklaşık yüzde 80’inin tarım sigortası bulunmuyor. Zirai don gibi büyük afetlerin yarattığı zararın altından çiftçinin tek başına kalkması mümkün değil. Bu nedenle, TBMM’de tarım bütçesine ek bir kaynak aktarılması için toplanarak karar alınması veya mevcut bütçeden çiftçiler lehine bir transfer yapılması şart. Bu yıl meyveyi pahalıya yiyeceğimiz kesin; ancak çiftçi desteklenmezse önümüzdeki yıl da yüksek fiyatlara mahkûm olacağımız açık.

Benzer Haberler